Abdulkerim SOLAK

Abdulkerim SOLAK

Ramazan Heyecanını Anlamak

Ramazan Heyecanını Anlamak

2024 yılı Ramazan ayı 11 Mart 2024 tarihinde başladı. Ramazan Bayramı’na kadar olan süre içerisinde; birlik, bütünlük, yardımlaşma, dayanışma ve mutluluk etkenleri ilgi odağı olmuş olsa bile, Ramazan heyecanını anlamak ile ilgili bir takım sıkıntıların olduğunu düşünüyorum.

Her yıl Mübarek Ramazan ayı geldiğinde, “nerede o eski Ramazanlar” diyerek sıkılmadan, usanmadan aynı tepkiyi gösterebiliyoruz. Ama eski Ramazanları aramamak için veya Ramazan heyecanını yaşamak için neler yapıyoruz?

İşte tüm sorun burada aslında. Ankara’da yaşamıma devam ettiğim süre boyunca; sokak ortasında yapılan iftar sofralarına pek çok kez denk geldim ve katıldığım da oldu. Bunun yanı sıra; apartman ve bina sakinlerinden oluşan komşularımızın özenle hazırlamış olduğu sahur ve iftarlarda sürekli yapılır ve çoğu zaman komşularımız iftar için birbiri ile yarışırdı.

Ama geldiğimiz bu noktada. Komşuluk, birlik, bütünlük, aile, dost ve kardeş gibi terimlerin pek çoğu havada kaldı. Durum öyle bir noktaya geldi ki; Ramazan geldiğini bile sosyal medyadan öğrenir gibi bir durum yaşıyoruz.

Artık oruç tutan veya tutmayan kavgasının olmadığı, aksine herkesin birbirine olan Ramazan tutumunun zayıfladığını ve komşuluk döneminin sona erdiğini bile görebiliyoruz. Önceden bu şekilde olmadığı için bahsetme gereği duydum.

Bu konuda kendimi çok şanslı hissediyorum. Komşuluk, kardeşlik, birlik ve bütünlük gibi tüm bu süreçlerde kendimi ve ailemi bir arada görebildim ve buldum. Bundan 15-20 yıl önce hatırladığım kadarıyla komşularımızın bize verdiği değer, bizim onlara verdiğimiz değer, sadece Ramazan ayında değil, her zaman paha biçilemeyecek kadar değerli ve önemliydi.

Yaşadığımız 2024 yılında ise bu terimlerin insan hafızasından ve dilinden uzaklaştığını görebiliyor aynı zamanda Ramazan ayının heyecanını bile hissedemediğimiz oluyor. Keşke bu günlerin bu şekilde olacağını bilme şansımız olsaydı demeyeceğim.

Çünkü insan eskileri özlediği zaman, geçen zamanının ve yaşadıklarının kıymetini anlayabiliyor. Oysa ne güzeldi eskiler ve bizden daha eskiler. Tutamıyorum zamanı derken çok haklıydı Kenan Doğulu ve Rahmetli Müslüm Gürses. Zamanı tutamadık ama yaşadığımız zamanın değerini anlamak için ise hiçbir şey yapmadık.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR