Taksicilerden indi–bindi talebi

Taksicilerden indi–bindi talebi

Hisar Park Taksi Durağı Başkanı Uğur Kalem, artan maliyetler yüzünden kazançlarının azaldığını söyleyerek, taksilere indi-bindi uygulaması getirilmesini talep etti.

Ulus’ta yer alan Hisar Park Taksi Durağı Başkanı Uğur Kalem gazetemize konuştu. Kalem, motorine ve oto yedek parçaya gelen son zamlar yüzünden kazançlarının azaldığını belirterek taksimetre tarifelerine zam talep etti. 3 yıldır aynı tarifeyi uyguladıklarını belirten Kalem, artan maliyetlerle baş edemediklerini bu yüzden de “indi bindi” uygulamasının bir an önce getirilmesini istedi.

MALİYETLER YÜKSELDİ; ZAM TALEBİ GELDİ

Ulus Hisar Parkı Caddesi Hisar Park Taksi Durağı Başkanı Uğur Kalem taksicilerin sorunları hakkında gazetemize konuştu. Kalem, 30 yıldır Ankara’da taksicilik yaptığını motorine gelen son zamlar yüzünden kazançlarının azaldığını ifade ederek taksimetre tarifelerine zam yapılmasını talep etti.  Kalem, “Her şeye zam geldiği için maliyetler yükseldi. 3 yıldır taksimetre tarifelerine zam yapılmıyor. LPG fiyatları 3 yıl öncesine göre neredeyse 2 katına yükseldi. Oto yedek parça fiyatları da arttı. Bu yüzden tarifelere düzenleme getirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

DÖVİZ ARTIŞI İŞÇİLİĞE DE ETKİ EDİYOR

Kalem geçtiğimiz günlerde dolmuş ücretlerine zam yapılmasını da değerlendirerek, Türkiye’de en pahalı dolmuş ücretinin Ankara’da olduğunu, taksimetre tarifelerine göre de Ankara’nın en ucuz iller arasında olduğunu belirtti.  Döviz artışının suistimal edildiğine de değinen Kalem, “Araç bakımı için sanayiye gidiyoruz. 20 liraya bakımını yaptırdığım lastiği, ertesi gün 30 liradan yaptırıyoruz. Döviz kuru arttı diye işçiliğe de zam yapıyorlar. Bu ustalar dolarla mı çalışıyor? Dolara karşı savaş açtığımız şu günlerde böyle olmamalı” dedi.

“İNDİ-BİNDİ” UYGULAMASI GETİRİLSİN

Kalem, Ankara’da taksilere “indi bindi” uygulamasının da getirilmesi gerektiğini söyleyerek, uygulama getirilirse hem vatandaşın hem de taksi şoförlerinin mağduriyetinin ortadan kalkacağını belirtti. Kalem, “3,70 liradan taksi metre açılıyor. Bazı müşteriler taksiye biniyorlar ve taksimetre 5 lira olunca geri iniyorlar. 200 metrelik yere taksi çağıranlar oluyor. Biz kamu hizmeti yaptığımız için götürüyoruz ama bu tarz müşteriler bizi mağdur ediyor. Bu yüzden indi-bindi uygulaması getirilmeli” ifadelerini kullandı.

MAĞDURİYETİ ORTADAN KALDIRACAK

Kalem, indi-bindi uygulamasının kısa mesafede taksiye binmek isteyip te binemeyen vatandaşa da çare olacağını söyleyerek şu ifadeleri kullandı, “Şoförlerin bazen ruh hallerinden dolayı kısa mesafeli müşteriye kızabiliyor. Bunun nedeni de para kazanamamaları. Çünkü birçok taksi şoförü araç sahibine günlük para ödüyor. Bunun yanında vatandaşta birçok zaman taksiyle bir yere gitmek istiyor ama kısa mesafe diye taksiye binemiyor. İndi-bindi uygulaması gelirse hem bu yaşanan tartışmalar ortadan kalkar, hem de vatandaş daha kolay hizmete kavuşmuş olur” şeklinde konuştu.

“MALİYETLERİ AZALTSINLAR UCUZA GÖTÜRELİM”

Kalem 2000 yılında ortalama 70-80 lira para kazandıklarını, 2018 yılına gelindiğinde ise yine aynı parayı kazandıklarını ifade etti. Kalem, “18 yıl önce aynı günlük parayı kazanıyordum ama şimdi o yıllara göre motorin pahalandı, yedek parça pahalandı, her şey pahalandı maliyetler arttı ama kar artmadı. Bizde vatandaşı ucuza götürmek istiyoruz fakat maliyetler fazla. Maliyetleri azaltsınlar bizde ucuza götürelim ama maliyetler her geçen gün artıyor. LPG 3,50 lira oldu. Diğer sektörlerde herkes istediği gibi her şeye zam yapıyor. Bu da bizi etkiliyor. Bu yüzden olan taksici esnafına oluyor” dedi.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.