Serhan Yetkinşekerci

Serhan Yetkinşekerci

Turist Ömer Derler Adına

Turist Ömer Derler Adına

Bugün Recep İvedik 7 milyon gişe yapıyor!
Bu durum ister istemez bir sürü soru sorduruyor insana.
İlk soru şu: Neden bu kadar çok izleniyor?
Aşağı yukarı herkesin ortak bir cevabı da var: Gülmeye duyulan ihtiyaç olarak tanımlıyoruz durumu.
Toplum olarak neye gülüyoruz neyi sevmiyoruz diye düşünürken benim kafa biraz eskilere gitti. İlk akla gelenler Kemal Sunal, Şener Şen ve Sadri Alışık tabi. Liste daha uzar gider de ama Rahmetli Sadri Alışık’ın, Turist Ömer karakterine takıldım kaldım bu ara. Hepsinden eski, hepsinden pervasız. Enteresan adam vesselam!
Hem turisttir hem yerli.
Yapayalnız ama bir o kadar da neşelidir.
Avare sanırlar ama kafası zehir gibidir!
Aylak gözükür fakat gel gör ki çalışmadığı iş yoktur.
Bir bakmışsın bir benzin istasyonunda çalışır, araba yıkar… Bazen de süt satar geçimini sağlar. Ne iş olsa yapangillerden.
O’na göre İstanbul gülünç haldedir.
Şehirle, insanlarla çok pis geçer dalgasını.
En çok da kendisiyle dalga geçer.
Hiç aşık olduğu görülmemiş. Duramaz durduğu yerde çünkü. Alır ceketini gider. Tek tabanca gezer.
Yolda yürürken izmaritin kralını seçer.
Sesi kıyaktır, fena şarkı söyler.
Aaa bir de koyu Fenerbahçelidir.
NEDEN TURİST?
Zamanın İstanbul’unu ve insanını çok iyi yansıtır oynadığı filmler. Kentleşme sorunun başladığı yıllarda ortaya çıkıverir hikayesi. Öyle tesadüf falan değildir. Mekanı genellikle kornası, gürültüsü bol caddelerdir. Daha o zamanlarda İstanbul’a gelenlerin aidiyet çıkmazına ışık tutar. Turistliği de buradan gelir. O, eski İstanbullulardan değildir çünkü. Turist Ömer’in memleketi yoktur, anası babası yoktur, sahipsizdir. Rüzgarda uçan yaprak gibidir aslında, savrulur oradan oraya…
Rivayete göre Sadri Alışık, askerlik arkadaşından esinlenmiştir bu rolü oynarken. Ahmet adlı asker arkadaşının umarsızlığı, düzene ayak uyduramayışı hatta selam veremeyişi Turist Ömer’e ilham olmuş. O meşhur Turist Ömer selamı bile bir beceriksizliğin ürünüymüş meğer.
SEYİRCİ SEVER BİR KERE…
Yeşilçam’ın gelmiş geçmiş en sağlam karakterlerinden biridir. Hulki Saner’in kaleminden çıkar. ‘Helal Olsun Abi’ filmi siftahıdır. 1963 yapımı filmin başrolünde Ayhan Işık vardır. Turist Ömer yan roldedir. Ancak Turist’in mizacı alır götürür seyirciyi… Öyle ki ertesi yıl başrol olarak girer beyaz perdeye. Arkasından 7 film daha gelir. Rahmetli Sadri Alışık öyle güzel girer ki o role, hala sağını solunu yamayıp o gömleği giyenleri görürüz.
SORULAR AYNI
Son yıllarda en çok izlenen yerli komedilere şöyle bir göz atınca benzerlikleri görürsünüz. En güçlü örneği Cem Yılmaz’ın G.O.R.A. ve A.R.O.G. filmlerindeki Arif karakteridir. Arif’in ince bıyıkları, bir filmde uzaya gitmesi, bir diğerinde taş devrine gitmesi çok net bit Turist Ömer naziresidir. Mizah anlayışları çok benzer. İkisi de cin gibidir. Zamane kuşaklarına doğrudan hitap eder, onları çok iyi tanır. 60’larda da 2004’te de soru aynıdır: Bir Türk uzaya giderse ne olur? 
Günümüzde yapılan mizah bile, aslında hala Turist Ömer’den yer ekmeğini der. Ve Turist Ömer’in meşhur şarkısından şu dörtlükle veda ederim…
Amaneeeeey 
sokaklarda aylak aylak gezerim, gezerim 
izmaritin kralını seçerim 
amaneey 
trafikten çakarım 
kıyak oto yıkarım 
hiç bi işte tutunmam hepsinden de bıkarım 
amaneey
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR