Türkiye'de kaç muhtar var; kadın muhtarların sayısı ne?

Türkiye'de kaç muhtar var; kadın muhtarların sayısı ne?

İçişleri Bakanlığı'nın 259 muhtarı görevden alması, Türkiye'de kaç muhtar var sorusunu gündeme getirdi. İşte köyler ile mahallelerde bulunan muhtar sayıları ile kadın muhtar verileri:

İçişleri Bakanlığı'nın 259 muhtarı terör örgütüyle iltisakı ve göreviyle bağdaşmayan eylemleri nedeniyle görevden alması, Türkiye'de kaç muhtar var sorusunu gündeme getirdi. İşte  köyler ile mahallelerde bulunan muhtarlar ile kadın muhtarların sayıları:

Resmi olmamakla birlikte, ilgili STK'ların açıklamalarına göre, Türkiye'de 36 bin köy, 17 bin ise mahalle olmak üzere 53 bin muhtar bulunuyor.

Muhtarlar sivil örgütlenmede hayli etkin görünüyor, dernekleri özellikle çok aktif. Bir de federasyonları var. Muhtar Dernekleri Federasyon başkanlığını Hüseyin Özkan yapıyor. 

Muhtar Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Özkan'ın verdiği bilgilere göre, "Türkiye'de 17 bin mahalle muhtarı 36 bin köy muhtarı olmak üzere toplam 53 bin muhtarımız var."

Peki kaç kadın muhtar var, muhtarların kaçı kadın, kadın muhtarların erkek muhtarlara oranı ne?

2014 yerel seçimlerinin ardından Türkiye' de 623 mahalle ve 51 köy olmak üzere toplam 674 kadın muhtar görev yapmaktaydı.

2014 seçim sonrası göreve gelen muhtarlar içinde kadın muhtarlar bu sayı ile yüzde yüzde 1.3 gibi bir oranı oluşturuyordu.

2014 seçim sonuçlarına göre, en fazla kadın muhtarın bulunduğu il İstanbul. İstanbul'u İzmir, İzmir'i Ankara takip ediyor. 

En az kadın muhtarın bulunduğu iller ise Doğu ve Güneydoğu illeri. Van, Siirt, Şırnak'ta sadece 1'er adet kadın muhtar bulunuyor.

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.