Ayakta beliren sinsi ağrı: Topuk dikeni hayatı olumsuz etkiliyor

Ayakta beliren sinsi ağrı: Topuk dikeni hayatı olumsuz etkiliyor

Ortoped kurucu ortağı Seçkin Sazak, topuk dikeninin hafife alınmaması gereken bir durum olduğunu belirterek, küçük bir ağrının zamanla ciddi bir soruna dönüşebileceği uyarısında bulundu ve ayak sağlığına özen göstermenin önemini vurguladı.

Topuk ağrısıyla güne başlayanların büyük bir kısmı, farkında olmadan “topuk dikeni” adı verilen yaygın ancak çoğu zaman ihmal edilen bir rahatsızlıktan muzdarip olabilir. Günümüzde özellikle uzun süre ayakta çalışanlar, fazla kilo sorunu yaşayanlar ve yanlış ayakkabı kullananlar bu problemle daha sık karşılaşabiliyor.

ortoped.jpg

ZAMANLA BÜYÜK BİR PROBLEME DÖNÜŞEBİLİR

Peki, topuk dikeni nedir, belirtileri nelerdir, neden olur, topuk dikeni tedavisi mümkün müdür? Tüm bu konuları Ortoped Ayak Sağlığı Merkezi’nin Kurucu Ortaklarından Seçkin Sazak’la konuştuk.

Ortoped Kurucu Ortağı Seçkin Sazak, topuk dikeninin asla küçümsenmemesi gerektiğini belirterek “Küçük gibi görünen bir ağrının, zamanla nasıl büyük bir probleme dönüşebileceğini unutmadan, ayaklarımızı dinlemeyi öğrenmeliyiz” dedi.

TOPUK DİKENİ NEDİR?

Topuk dikeninin, ayak tabanında bulunan ve topuk kemiğine yapışan plantar fasya adı verilen bağ dokusunun iltihaplanmasıyla ortaya çıkan bir kemiksi çıkıntı olduğunu ifade eden Seçkin Sazak “Bu çıkıntı, zamanla topuk kemiğinin altında küçük bir diken gibi gelişir ve özellikle sabah ilk adımlarda batma hissiyle kendini gösterir” ifadelerini kullandı.

gorsel-2.jpg

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Sazak’ın aktardığı bilgilere göre, topuk dikeninin başlıca belirtileri şöyle:

Sabah kalkınca ilk adımlarda keskin topuk ağrısı

Uzun süre ayakta kalınca artan batma hissi

Dinlenince hafifleyen ancak yeniden yürüyüşle başlayan ağrı

Topuk altında sertlik ve hassasiyet

NEDEN OLUR?

Bu belirtilerin, basit bir yorgunlukla karıştırılsa da, kronik hale geldiğinde kişinin yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürebildiğini vurgulayan Ortoped Ayak Sağlığı Merkezi’nin Kurucu Ortağı Seçkin Sazak, topuk dikeninin neden olduğu konusunda ise şu bilgileri verdi: Topuk dikeninin oluşmasında birçok faktör rol oynar. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

Aşırı kilo

Uzun süre sert zeminde ayakta durmak

Desteksiz veya uygun olmayan ayakkabılar

Düz tabanlık veya aşırı kavisli ayak yapısı

Ani ve yoğun egzersizler

Özellikle spor yapan bireyler ve meslek icabı uzun süre ayakta kalanlar (öğretmenler, garsonlar, sağlık çalışanları vb.) risk grubundadır.”

TANI VE TEDAVİ

Sazak, sorunun tanı ve tedavi süreciyle ilgili de şunları kaydetti: “Tanı genellikle hastanın şikayetleri ve fizik muayene ile konur. Gerekli durumlarda röntgen çekilerek topuk kemiği altındaki çıkıntı gözlemlenebilir.

Tedavi yöntemleri arasında:

Dinlenme ve ayak üzerine fazla yük binmesini önlemek

Topuk destekli ortopedik tabanlık kullanmak

Esneme egzersizleri

Soğuk kompres uygulamaları

Antiinflamatuar ilaçlar

Fizik tedavi uygulamaları

Nadir durumlarda, cerrahi müdahale de düşünülebilir. Ancak çoğu hasta, konservatif (ameliyatsız) tedavilerle iyileşme göstermektedir.

gorsel-3.jpg

TOPUK DİKENİNİ ÖNLEMEK MÜMKÜN MÜ?

Topuk dikeninden korunmak için:

Uygun ve destekleyici ayakkabılar tercih edilmeli

Aşırı kilo kontrol altına alınmalı

Uzun süreli ayakta durmaktan kaçınılmalı

Ayak ve baldır kaslarını güçlendirici egzersizler yapılmalı

Ayak sağlığı, genel yaşam kalitemizin temel taşlarından biridir. Küçük gibi görünen bir ağrının, zamanla nasıl büyük bir probleme dönüşebileceğini unutmadan, ayaklarımızı dinlemeyi öğrenmeliyiz.”

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.