Bu pazar doğal pazar

Bu pazar doğal pazar

Kamu binalarının önüne tezgâh açan küçük ölçekli çiftçiler adeta küçük bir pazar oluşturuyor.

Küçük çapta sebze üretimi yapan köylüler ürünlerini satmak için memurları tercih ediyor. Kamu binaları önüne tezgâh açan köylüler aracıları ortadan kaldırarak hizmeti vatandaşın ayağına getiriyor. Aynı zamanda vatandaşın tarladan direkt taze ürüne ulaşmasına aracı olan köylüler ürünlerini ancak bu şekilde ellerinden çıkarabildiklerini belirtiyor.

Gıda şirketleri geniş çaplı üretim istiyor

Küçük ölçekli çiftçiler gıda şirketlerinin geniş çaplı üretim istediğini belirterek ürettikleri küçük çapta ürünleri ellerinden çıkaramadıklarını belirtiyor. Bunun sonucunda ürünlerini satmak için birçok yol denediklerini belirten başkentli küçük çiftçiler tercihlerini ise memurlardan yana kullanıyor. Memurların kendilerinin umudu olduğunu belirten küçük çaplı çiftçiler satış için kamu binalarının önünü mesken tutarak geçimlerini sağlamaya çalışıyor.

Aracıları ortadan kaldırıyorlar

Küçük ölçekli çiftçiler ürettikleri ürünlerin büyük ölçekli çiftçilere göre az olduğuna değinerek, ürünlerini toptan verdiklerinde zarar ettiklerini belirtiyor. Ürünlerini aracılara sattıklarında verdikleri emeklerin karşılığını alamadıklarını belirten çiftçiler kamu binaları önlerine tezgâh açarak ürünleri direkt tarladan halka ulaştırıyor. Kendilerince böyle bir çözüm ürettiklerini belirten çiftçiler vatandaşın ise taze ürüne ulaşmalarına kolaylık sağlıyor.

Sürdürülebilir bir tarım için desteklenmeli

Küçük ölçekli çiftçiler ürünlerini bu şekilde elden çıkararak hem kar marjlarını yükseltiyor hem de her yıl üretimlerini artırmaya teşvik ediyor. Geçmiş dönemlere göre sayılarının giderek azaldığını belirten köylüler vatandaştan kendilerini desteklemelerini istiyor. Sebze alışverişlerini marketler yerine kendileri gibi küçük çaplı üreticilerden almalarının üretime katkı sağlayacağını aynı zamanda küçük çaplı üretimden orta çaplı üretime geçişlerine vesile olacağını belirten çiftçiler sürdürülebilir bir tarım için kendilerinin desteklenmesinin şart olduğunu savunuyor.

Üretimin artması için desteklenmeli

Vatandaşlar ise küçük ölçekli çiftçilerin ürünlerine güvendiklerini belirterek, hizmeti ayağa getiren çiftçilerin ürünlerinin daha sağlıklı olduklarına inanıyor. Vatandaşlar marketlerden alınan ürünlere ise güvenmediklerini ifade ederken tarımı kalkındırmanın yolunun aracıları ortadan kaldırarak çiftçiler ile halkı direkt buluşturmaktan geçtiğini belirtiyor. Üretimin artması ve sağlıklı ürün için küçük ölçekli çiftçilerin desteklenmesi gerektiğini belirten vatandaşlar küçük çiftçilerin giderek zayıfladığı, üretimi büyük şirketlerin yaptığını bunun sonucunda da ürünlerin sağlıklı olup olmadığının sorgulandığını dile getiriyor.

Çiftçi sayısında yüzde 23 azalma

Küçük çiftçilerin toprağını terk ettiği zaman yeri endüstriyel üretimin aldığını bunun ise yaşam kalitesinden çaldığını belirten çiftçiler, sağlıklı ürün için destek şart diyor. Türkiye’de ise 2 milyondan fazla çifti bulunuyor ve son 15 yılda çiftçi sayısının yüzde 23 azaldığı biliniyor. Kayıtlı tarım arazi miktarının ise 16,7 milyon hektardan 13,9 milyon hektara düştüğü biliniyor. 

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.