İbrahim Ethem Ünal

İbrahim Ethem Ünal

Deaflympıcs’in Katkısı

Deaflympıcs’in Katkısı

Dünyanın 3’üncü büyük spor organizasyonu olan 23. Yaz İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları (DEAFLYMPICS) 18-30 Temmuz tarihleri arasında ülkemizde düzenledi.
Samsun'un ev sahipliği yaptığı Deaflympıcs'de, Altı kıtadan, 97 ülkeden 3 binin üzerinde sporcu mücadele etti. Peki oyunların ülkemize katkısı ne oldu? Gelin hep birlikte rakamlar eşliğinde Deaflympıcs'in ülkemize sağladığı katkıya bakalım.
Karadeniz Turistik İşlemecileri Derneği (KATİD) tarafından kamuoyuna açıklanan verilere göre, oyunlar için Samsun'a sadece yurt dışından 5 binin üzerinde insan geldi.
Bu tür büyük spor organizasyonlarının ülke ekonomisine katkı sağlamasının yanında tanıtım ve ülkelerin imajlarına sağladığı katkıda oldukça fazla durumda. Ülke delegasyonlarıyla birlikte 5 bin 250 yurt dışı katılımı sağlanan oyunlarda sadece konaklama için Samsun'a 5 milyon dolar para girişi oldu. Diğer elde edilen gelirlerle birlikte toplam 10 milyon dolara yakın bir turizm geliri sağlandı. Organizasyon Samsun'da her noktaya canlılık kazandırdı. Olimpiyatlar özellikle Samsun esnafının yüzünü güldürdü.
Organizasyon açısından bakacak olursak son yıllarda ülkemize çok önemli spor tesisleri kazandırıldı. Son derece başarılı bir alt yapıyla adımıza yakışır bir organizasyon düzenlediğimizi söyleyebilirim. Bu tür başarılı spor organizasyonları düzenlememiz olimpiyatları ülkemizde düzenleme hedefine, bizleri daha da yakınlaştırıyor. Spor noktasında daha birçok organizasyona ev sahipliği yapacağımız aşikar. 
İşin ekonomi boyutu baktık, peki sportif anlamda oyunlar bize neler kazandı. Sporcularımızın da başarılı bir organizasyonu geride bıraktığını söyleyebiliriz. 2017 İşitme Engelliler Olimpiyatları'nda kazandığımız 17 altın, 7 gümüş ve 22 bronz olmak üzere topladığımız 46 madalyayla oyunları 4'üncü basamakta tamamladık.21 farklı branşta, Rusya 85'i altın toplam 199 madalya ile birinciliği elde ederken, Ukrayna  21'i altın 99 madalya ile ikinci, Güney Kore 18'i altın 52 madalya ile üçüncü oldu. Göstermiş oldukları mücadeleden dolayı bütün sporcularımıza teşekkür ediyoruz.

SIRADA İSE EURO 2024 VAR

UEFA 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nı (EURO 2024) düzenlemek için Almanya ile mücadele ediyoruz. Şampiyona için Türkiye ve Almanya'nın dışında resmi adaylık başvurusu yapan ülke olmadı. Şampiyona için oldukça iddialıyız .Bu sefer organizasyonu Türkiye'ye getireceğiz. Şampiyona ülkemiz açısından oldukça önemli. Bir kaç hatırlatma yapmakta fayda var. 
Bilindiği üzere son  Avrupa Futbol Şampiyonası EURO 2016 Fransa'da düzenlendi. Fransa ülke ekonomisine şampiyonadan 1,2 milyar avroluk katkı sağladığını açıkladı. Fransa Spor Bakanlığı tarafından paylaşılan bilgilere göre EURO 2016’dan Fransa’nın kasasına giren miktarlar, turizmden 500 milyon avro, bilet ve diğer satışlardan 476 milyon avro, dolaylı gelirlerden ise 244 milyon avro olarak hesaplandı. Bir ay süren turnuva için Fransa’ya 536 bin yabancı seyircinin geldiği belirtilerek, bunların yüzde 50’den fazlasının başkent Paris’te, yüzde 33’ünün Lyon ve yüzde 29’unun da Marsilya’da konakladığı kaydedildi. Organizasyonun UEFA’ya da 1,9 milyar avro gelir getirdiği tahmin ediliyor.
Bu noktada yukarıdaki rakamlar EURO 2024'ün ülkemiz açısından önemi bir kez daha gözler önüne seriyor. 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR