Osman Akdoğan

Osman Akdoğan

Kaç kişi nikahını kıyan memurun ismini biliyor?

Kaç kişi nikahını kıyan memurun ismini biliyor?

Evlenecek çiftlerin hayatlarını birleştirme safhasında iki çeşit nikah vardır: resmî ve imam nikahı. 

Akıllı düşünen insanlara göre ikisi de olmazsa olmazdır. Çünkü hem resmi olarak hem de dini olarak şahitler huzurunda yapılan bu akitler aynı zamanda eşler için bir güvencedir. Malumunuz her evlilik ne yazık ki ömür boyu  sürmüyor. 

Resmî nikâhını yaptıranların mutlaka imam nikâhını da kıydırması gereklidir. Hoş bazıları sadece resmî nikâhla da yetinir! Ancak İslami kurallara göre de yapılmayan evliliklerin birtakım sıkıntılar oluşturabileceği ise bu konuda verilen fetvalarla açıktır. 

Gelelim asıl meseleye. Türkiye günlerdir nikâh meselesini konuşuyor. Müftülerin resmî nikâh kıyabilmesini sağlayacak yasa tasarısına tepki gösteriliyor! 
Bu konunun laiklikle bağdaşmayacağı, nikâhların camide kıyılacağı, çocuk gelin sayılarını artıracağı, toplumu krize sürükleyeceği üstüne üslük şeriatın getirilmesi için bu adımların atıldığı iddia ediliyor! 

"Yuh artık!" denecek bu iddialar karşısında sadece inanın gülünür. 

Müftülerin resmi nikâh kıymasına karşı olan arkadaş bak şimdi beni bir dinle. Kendimden örnek vereceğim.

Ben iki yıldır evliyim, resmî ve dini olmak üzere eşimle iki nikâh kıydık. 
İki yıl önce ilk olarak devlet dairesinin yolunu tuttuk gerekli işlemlerden sonra nikâh salonunda ve şahitlerin huzurunda nikâhımız kıyıldı. İsteseydik resmî nikâhı evimizde  de kıydırabilirdik. İlla ki devlet dairesinde nikah yapılacak diye bir şart yok. 


Daha sonra düğünümüzü yaptık ve akşamında dinimizin kurallarına göre şahitlerin huzurunda evimizde nikâhımızı kıydırdık. Eşime de gerekli mehiri de verdim. Bildiğiniz üzere dini nikâhta, ‘mehir’ gibi kadını koruyucu bir şart var. Bu nikâhın ise sadece camide yapılacak gibi bir zorunluluğu yok.

Şimdi birileri diyor ki “müftülere resmi nikah yetkisi verilirse o nikah camide kıyılacak, şöyle olacak böyle olacak… yani işi sulandırarak bu anlamlı işin önüne geçmeye çalışıyorlar.

Her şey resmi olacakken her iki tarafın hakkı gözetilecekken neden bu yaygara? Tek bir açıklaması var o da İslam’a hazımsızlık. Bunun başka bir açıklaması yok. 

Yahu artık bu milletin değerleriyle barışması deneyin. Sizin gibi olmayanlara saygı göstermeye gayret gösterin. Bu tasarı şehirlerde pek fazla ifade etmeyebilir ama taşralarda çok büyük kolaylıklara imkan sağlayacaktır bunu iyi bilin. Sosyolog edasında düşünün bir. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR