Enes Boyacı

Enes Boyacı

Dijital eşik bekçileri

Dijital eşik bekçileri

Kitle iletişim araçlarının teknolojinin de etkisiyle hızla yayılmasının ardından eşik bekçisi kavramı ortaya çıktı. Literatürde ilk kez ev hanımlarının sofrada hangi yemeğin sunulacağına karar verilmesindeki etkisi üzerine gerçekleştirilen bir çalışmada kullanıldı. Bu çalışmada eşik bekçisi olan ev hanımı karar verme yetkisinin somut şekliydi.

Gelişen teknolojilerle beraber haber yayıncılığı sektöründe de haber editörleri zamanla eşik bekçileri haline geldi. Geleneksel medyada başlayan bu eşik bekçiliğinde politik güçler ve yasal düzenlemelerde çok etkileniyordu belki ama yine de günümüzden daha iyi durumdaydı. Dijital çağ ile beraber veri akışları tekelleştiği için eşik bekçiliği kavramı tanımını aştı ve durum çok daha vahim bir hale geldi. Dijital çağda tekelleşmiş eşik bekçileri insanları sadece yönlendirmekle kalmıyor nasıl düşünmeleri gerektiğini de telkin ediyor. Öte yandan günümüzde artık toplumsal yapıyı da beğeni sayıları, trendler ve hashtagler belirliyor.

Dijital eşik bekçilerinin elindeki güç o kadar büyüdü ki artık bilgi akışını onlar yönetiyor. Günümüzde kontrol sanal dünyada olduğu için, bu bekçiler istedikleri kişiyi sansürleyebiliyor, istedikleri konuları ön plana çıkarıp istemediklerini geriye itebiliyorlar. Özellikle arama motorlarını kontrol edebilen bu bekçiler, masumca bilgi edinmek isteyen insanlara istedikleri düşünceyi aktarabiliyorlar.

Bu da şu duruma geliyor. Artık dijital bekçiler kamuoyunu saniyeler içinde yönlendirebiliyor. Ayrıca doğru bilgiye ulaşımın anahtarını da ellerinde tutarak her türlü toplumsal faaliyeti etkileyebiliyorlar. Örneğin artık bekçiler tamamen olmasa da birçok siyasi seçimi de etkileyebiliyorlar. Çünkü bir siyasetçinin mesajı seçmene en hızlı şekilde sadece dijital medyadan verilebiliyor. Dijital medya da bu bekçilerin kontrolü altında olduğu için istedikleri etkiyi uygulayabiliyorlar.

Yaşadığımız teknoloji çağında neredeyse her sektör ve her konu dijital medyadan geçiyor. Öyle ki artık ticaret ve alışveriş de bu dünyada yapılıyor. Bu yüzden dijital eşik bekçileri, dijital medyada yer alan her şeyi biraz kontrol edebildikleri gibi tüm sektörleri de etkileri altına alıyorlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR