Furkan Cansever

Furkan Cansever

E-Bilet

E-Bilet

Türkiye’de Süper Lig veya 1. Lig maçlarına gitmek isteyenlerin yaşadığı en büyük problem olan E-Bileti veya bilinen adıyla Passolig’in yaşattığı problemleri bu hafta yazımda sizlerle paylaşacağım.

Öncelikle Passolig 14 Nisan 2014 tarihinde çıkartılan sporda şiddeti önleme yasasıyla birlikte hayatımıza dahil oldu. O dönem Passolig’e ihtiyaç duyulmasının sebebi futbol karşılaşmalarında taraftarların neden olduğu olaylardı. Passolig her taraftara tanımlanacak, stadyumda olay çıkartanlar tespit edilecek ve Passolig kartları iptal edilerek müsabakalara girişleri önlenecekti. Yani eskiden olan tribün kapatma ve seyircisiz oynama yasakları son bulacak, bir kişinin yaptıkları yüzünden tüm tribün ceza almayacaktı. Passolig o dönem için bir ihtiyaç, mecburiyet gibi ortaya çıktı.

Passolig almak için o dönemde internet erişimi kısıtlı olduğu için insanlar stadyum önlerinde ki gişelerden temin edebiliyordu. Bunu yapan insan sayısı o dönemde oldukça sınırlıydı. Dolayısıyla Passolig gelir gelmez ilk olarak stadyumda ki seyirci ortalamaları düşmeye başladı. İnsanlar kağıt bilete alışmış, maç günü stadyumun yanından geçen bir insan bile kalabalığı görüp futbol müsabakasına dahil olabiliyordu. Passolig’le böyle bir şey mümkün değil. Çünkü hem maç günleri passolig satışı bulunmuyor, hem de insanlar maça gitmek için bu kadar uğraşmıyor.

Passolig kullanmanın yıllık bir ücreti bulunmakta. Bu ücret kimileri için ufak bir miktar olsa da, özellikle futbol maçlarına gelen öğrenci ve toplumun alt kesimi için yüksek bir miktardır. Zaten artan ekonomik sorunlardan dolayı insanlar sosyal bir aktivite olarak stadyuma gidip maç izlemiyorken, bir de senelik olarak Passolig’e ücret ödemeleri oldukça gereksiz olmaktadır.

Passolig şiddet olaylarını azaltmaya yönelik çıkmıştı, olaylarda bir düşüş söz konusudur ancak bu insanlar Passolig ile maçlara girdiği için değil, 6222 yasası ile birlikte cezaların ağırlaştırılmasından dolayıdır. Hala tribünde olaylar yaşanmaktadır. Bu dünyanın her yerinde böyledir. Ve bu olayları engellemek imkansıza yakındır. Passolig geldiğinde kişiler ceza alacaktı. Ancak hala tribünün tamamı ceza alıyor. Karaborsa engellenecekti, karaborsa hala devam ediyor. Birkaç futbol takımı hariç ligimizde ki takımların stadyumları bomboş. Kısacası Passolig gelirken söylenilen vaadlerin hiç birisi yapılmadı. Artı olarak insanlar her sene Passolig’e gereksiz olarak para ödemekte.

Passolig çıkalı on seneye yakın olacak. Vaadedilen hiçbir şey gerçekleşmediği gibi, boş tribünler önünde oynanan maçlar sebebiyle ligimizin değeri oldukça düşmektedir. İnternet üzerinden bilet satışı devam etmeli. Ancak bu satış Passolig’e gerek olmadan da yapılabilir.
Yazımda ki amacım Passolig’i kötülemek, karalamak değildir. İşlevini yerine getiremediğini, halkımızın bu sıkıntılı zor zamanlarda futbol müsabakalarıyla kafa dağıtıp, sosyalleşmesi gerektiğini anlatmaya çalışmaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR