Hakan Şahin

Hakan Şahin

EDEB YA HU

EDEB YA HU


Yardımlaşma, paylaşma ayı Ramazan. İbadetle geçirilen, hoşgörünün hakim olduğu mübarek Ramazan-ı Şerif… Ramazan ayı, nefisleri yıkadığını, sofraları bereketlendiği, rahmet, mağfiret ve kurtuluşa erişmek için büyük bir fırsattır. Ramazan ayı hoşgörü, muhabbet, şefkat, merhamet ve rızkın bol olduğu değerli bir aydır. Sevgi, hoşgörü, kardeşlik, yardımlaşma ve vefa duygularının en yoğun şekilde yaşandığını mübarek Ramazan ayı bin aydan daha hayırlıdır. 
Ramazan ayının faziletleri saymakla bitmez. İnsanlar için sayısız hayır ve müjdelerin gizlenmiş olduğu bir aydır. İslamın ve diğer dinlerin en rahat şekilde yaşandığı ülkelerin başında gelen Türkiye’de ramazan da ayrı bir coşku ile karşılanıyor. Halkının yüzde 90’ının Müslüman olduğu Türkiye’de Ramazan’da ayrı bir atmosfer oluşuyor. Cami mahyaları hazırlanıyor, insanlar ibadetlere yoğunlaşıyor ve hep birlikte iftar sofralarına oturuluyor. Ülkemizde Ramazan ayına özel bir ekonomi de oluşuyor. Bu ayda sofralar çeşitli lezzetlerle donatılırken artan alışveriş sayesinde esnafların da yüzü gülüyor. Ekonomi canlanıyor, halkın her kesimi bu ayda maddi ve manevi kazanç sağlıyor. Yaşayarak da anlıyoruz ki on bir ayın sultanı Ramazandır. 
Tüm kurum, kuruluş ve işletmeler islam aleminin Ramazan ayını kutlayan süslü mesajlarını yayınladı. Şimdi de Ramazan bayramına yönelik mesajlarını yayınlamaya hazırlanıyorlar. Hoşgörüyü, yardımlaşmayı, kardeşliği ve insan sevgisini öne çıkaran mesajlar. Ne kadar güzel. 
Ramazan bayramı yaklaşıyor. 3 günlük bayram nedeniyle tüm çalışanlara izin verilecek. Vatandaşlar sevdikleriyle beraber bayram sevincini yaşayacak. Sanayi kuruluşları bayram öncesinde fabrikalarda yoğun mesailer uyguluyor. Ramazan ayında yardımlaşma ve hoşgörü mesajları yayınlayan sanayiciler bayram tatiline çıkacak işçilerine karşı hiç de hoşgörülü davranmıyor. Bayramda 3-4 gün fabrikalar iş yapamayacak diye telaşa kapılan işverenler yoğun mesailerle işçilerine Ramazan ayını dar ediyor. Allah’tan Ramazan bayramı resmi tatil.Yoksa bu işverenlerin bayramda da işçi çalıştırmak isteyeceklerine eminim. 
Asgari ücretle fabrikalarda çalışan işçilere bayrama sayılı günler kala zorunlu olarak yoğun mesailer uygulanıyor. Gece mesailerine bırakılan çalışanlar acele ile sahur ve iftar yapmak zorunda bırakılıyor. Mübarek Ramazan ayında yardımlaşma ve kardeşlik mesajları ile öne çıkan sanayicilerden çalışanlarına kolaylık sağlaması beklenirken, para kazanma hırsı ile insanları aşırı mesailere maruz bırakmaları etik dışı bir durum. İşçilerimizin vaziyetleri şahsen benim vicdanımı rahatsız ediyor. 
Maalesef bizim ülkemizde çalışanlara yönelik bir etik anlayışı yok. Tek caydırıcılık kanuni güçtür. Ramazan ayı içerisinde fabrikalarda işçilere uygulanan fazla mesailer de kanunen suç olmadığı için kimse sesini çıkaramıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Ramazan ayına yönelik fazla mesailer konusunda bir düzenleme getirmelidir. Böylece işçi işverene ezdirilmemiş olur. 
Yüzde 90’ın üzerinde Müslüman nüfusu bulunan ülkemizde işçi sendikalarına da bu konuda büyük  görev düşüyor. Sendikalar, işçilerin Ramazan ayına özel ibadetlerini rahatça yerine getirebilmeleri için gerekli şartların sağlanması hususunda ellerinden geleni yapmalıdır. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR