İbrahim Ethem Ünal

İbrahim Ethem Ünal

EFSANE GERİ DÖNÜYOR

EFSANE GERİ DÖNÜYOR

Öyle bir futbol takımı düşünün ki 90'lı yıllarda Avrupa kuplarında elde ettiği başarılar ve sattığı futbolcularla adından sıkça söz ettiriyor.
Hernan Crespo, Gianluigi Buffon, Filippo İnzaghi, Cannavaro, Thuram, Mutu, Alberto Gilardino, Matias Almeida, Stephen Appiah... bu isimlerden sadece bazıları. Sizlerinde tahmin edeceği üzere bu futbol takımı 16 Aralık 1913 tarihinde kurulan İtalya'nın köklü kulüplerinden Parma.
Son yıllarda futbol severlerin ismini yaşadığı maddi krizlerle duyduğu Parma'dan nihayet mutlu haber var.  Tarihinde ilk kez 1990-1991 sezonunda Serie A’ya çıkma başarısı gösteren ve ilk üç sezon içinde Kupa Galipleri Kupası’nı kazanarak adını Avrupa futbol tarihine altın harflerle yazdıran İtalyan devi, çok sıkntılı günle geçirdi. 1995 ve 1999 yıllarında UEFA Kupası’nı kazanarak sükse yapan kulüp, yaşadığı maddi krize daha fazla dayanamayarak 2015 yılında  1 Euro gibi sembolik bir rakama satılmıştı.
Aslında Avrupa devinin şu an içinde bulunduğu durumun tek bir sebebi var. 90’lı yıllarda Parma ile futbol tarihinin en yüksek bedeliyle sponsorluk anlaşmasına imza atan ve kulübe sayısız yıldız ismin gelişini sağlayan İtalyan yiyecek firması Parmalat’ın iflası kulübü tepetaklak etti. Sponspora muhtaç şekilde yönetilen kulüp, İtalya’daki ekonomik krizin de katkısıyla gözden düşmüştü.
Bu yaşanılan olumsuz tablodan sonra isterseniz futbol severlere efsane geri dönüyor nidaları attıran mutlu haber dönelim. Haberi aynen aktarıyorum.
Avrupa futbolunda 1990'lı yıllarda adından söz ettiren ve o dönemde UEFA Kupası (1995, 1999), Avrupa Kupa Galipleri Kupası (1993), UEFA Süper Kupa (1993), İtalya Kupası (1992, 1999, 2002) ve İtalya Süper Kupası (1999) şampiyonlukları yaşayan Parma,  İkinci Futbol Ligi (Serie B) yükseldi. İtalya Birinci Futbol Ligi'ne (Serie A) 2014-2015'te veda eden Parma, ertesi sezon İtalya Dördüncü Futbol Ligi'nde (Serie D) yer aldı. Sarı-mavililer, bu sezon ise 3. Lig'de (Lega Pro) mücadele vermişti.
Ne diyelim bir futbolsever umarım Parma'yı  yeniden Seria A'da izleriz...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR