Bedia Aktimur

Bedia Aktimur

EDEP YÂ HÛ

EDEP YÂ HÛ

 

    " Kalbim, ' İman nedir? ' diye aklıma sordu. Aklım da kalbimin kulağına, ' iman, edepten ibarettir.' diye fısıldadı. ". (Hz. Mevlana)

    Edep, sözlükte örf, adet ve kural halini almış iyi tutum ve davranışlar olarak geçmektedir. Biraz daha açtığımızda ise, haya, utanma duygusu, zerafet, nezaket, güzel ahlak, iyi terbiye gibi anlamları içerdiğini görüyoruz.

   Bir gün Hazreti Lokman'a "Edebi kimden öğrendin? " diye sormuşlar. Edepsizden demiş ve izah etmiş: " Onlarda görüpte beğenmediğim hareketlerden çekindim. " buyurmuş.

     Edebin önemine binaen Mevlana hazretleri şöyle buyurmuşlar : " Eğer ademoğlunun edebi yoksa adem değildir. Însan ile hayvan arasındaki fark edeptir. Göz gezdir ve Allah'ın kelamına "Kur'an'a" ayet ayet tamamına bak, Kur'anın anlamı edeptir. Eğer şeytanı ayaklarınızın altında görmek istiyorsanız gözünüzü açın ve biliniz ki, şeytanın katili edeptir.

   Hadis-î şerifte " Evladınızı edepli terbiyeli yetiştirin " buyruluyor. Edepten mahrum olan bir insanın topluma verdiği zarar, ölümcül mikropların insana verdiği zarardan daha tehlikelidir. O yüzden çocuklarımıza vereceğimiz eğitim çok önemli. Bu konuda en etkili eğitim metodu uygulamalı olanıdır. Çünkü çocuklarımız bizim söylediklerimizden daha ziyade bizden gördüklerini uyguluyor ve bizleri taklit ediyorlar.

   Ya Rabbi! Bizleri ve yavrularımızı Peygamber efendimizin ahlakıyla ahlaklandır. Dünya ve ahirette yüzümüzü güldürecek ahlaki davranış ve güzel amellere kavuştur Amin!

Selam ve dua ile....

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR