En iyi takla atan kuş Ankara'da

En iyi takla atan kuş Ankara'da

Halkın en alt kesiminden en üst sınıfına kadar birçok insanın kuş beslediğini belirten Özbek Köroğlu, her ilin kendine özgü bir kuşu olduğunu ve Türkiye'nin en oyuncu kuşunun Ankara'da olduğunu ifade etti.

Küçük yaşlardan itibaren aşk ile güvercin beslemeye başladığını belirten Özbek Köroğlu, taklacı da denilen oyun güvercinini beslemenin bir sevda olduğunu ve kuşları uçarken izlemenin kendilerine terapi gibi geldiğini söyledi.

Kuşlar ailelerimizin bir parçası oldu

Güvercin beslemeyi bir hobi olarak gördüklerini belirten 39 yaşındaki Köroğlu, 7 yaşından itibaren kuş beslediğini, kuşları uçarken seyretmenin verdiği mutluluğu hiç bir şeye değişmeyeceklerini ifade etti. Kuş beslemenin bir sevda olduğunu ve bu sevdalarında vazgeçmeyeceklerini dile getiren Köroğlu, kuşların kendilerine mutluluk verdiğini kuşların artık ailelerinin bir parçası haline geldiğini belirtti.

Terapi gibi geliyor

Günlük hayatın verdiği stresten ve dertlerden uzaklaşmak isteyenlerin kuşlara yönelmelerini tavsiye eden Köroğlu, “Bu bir terapi gibi insanı rahatlatıyor. Günlük yaşamın stresinden ve dertlerinden uzaklaştırıyor. Hayvan sevgisi bizde farklı boyutlardadır. Özellikle depresyona giren vatandaşlarımıza şiddetle tavsiye ediyorum. Biraz güvercinlerle ilgilensinler hayata bakış açıları değişir. Derdi tasayı unuturlar.” dedi. 

Türkiye’nin en iyi oyun kuşu Ankara’da

Halkın en alt kesiminden en üst sınıfına kadar birçok insanın kuş beslediğini belirten Köroğlu, kuş beslemenin ilk kuralının hayvan sevgisinin olması gerektiğini belirterek bu işin pazarı hakkında da bilgi verdi. Kuşların açık artırma yöntemi ile satıldığını, her ilin kendine özgü bir kuşu olduğunu belirten Köroğlu, “Ankara oyun kuşunda üstündür. Türkiye’nin en iyi oyun kuşu Ankara’dan çıkar. Takla güvercini diye belirtiriz. Güvercin fiyatları 5 liradan başlar onlarca milyarlara kadar satıla biliniyor.” şeklinde yorumladı.

Bakım ve takla sayısı önemli

Kuşlara bakımım da çok önemli olduğunu belirten Köroğlu, fiyata en büyük etki eden faktörlerin bakıma ve kuşun takla sayısı olduğunu belirtti. Güvercin sektörünün Ankara’da ki insanlara getirisinin çok olduğunu, bu işi yapan ve bundan para kazanan birçok insan olduğunu ifade eden Köroğlu, “Ne yazık ki bu kadar çok kuşlarla ilgilenen insanlar varken birçok yerde beslememize yasaklar getirildi. Yoldan geçen biri şikâyet etse zabıtalar kümesi bozup kuşları götürmemizi istiyorlar. Bu kuşları sürekli bir yerden alıp bir yere götüremezsin, kuluçkada olanlar oluyor, yavrusu olanlar oluyor ama insanlara bunu anlatamıyoruz.” dedi.

Her kesimden insanlar besliyor

Kuş beslemenin kendileri için bir aktivite haline geldiğini belirten Köroğlu, “Kuşların bakımı var, temizliği var, yemlemesi var, bizim için büyük bir uğraş. Bazı vatandaşlar bunu hastalık olarak görüyor. Bu bir hastalık değildir bir hobidir. İnsanlar nasıl evlerinde kedi köpek besliyorsa, biz de tercihimizi kuşlardan yana kullandık. İnsanlar ilk öncelik ile bize olan önyargılarını kaldırsınlar. Kuş besleyen insanlar da sabit bir işte çalışan insanlar. Bu işi hobi olarak yapıyorlar. Bayan kuaföründen tutunda, muhasebeci, müteahhit, iş adamı ve üst düzey siyasilerde bile güvercin besleyenler var. Kuşların dinimizde bile ayrı bir önemi vardır. Bizim için maneviyatı da önemlidir.” diye konuştu.

Kuşların kimseye zararı dokunmaz

Güvercin besleyen insanlara karşı dışarıda kötü bir algı olduğunu belirten Köroğlu, “İnsanlar ne işle uğraşıyorsun diye sorduklarında, güvercin besliyoruz dediğimizde sanki kötü bir şey yapıyormuş gibi bakıyorlar. Kedi ve köpek besleyen insanlar hayvan sever oluyorlar fakat güvercin besleyenlere farklı gözle bakıyorlar. Ne yazık ki böyle bir algı oluşmuş. Kuş hayvan değil mi? Biz nasıl onlara saygı duyuyorsak onlarda bizlere saygı duymalı. Kuşların insanlara hiçbir zararı olmuyor. Bu bizim için bir hobi.” dedi. 

Sosyal bir etkinliğimiz haline geldi

Halkın kendilerine biraz saygı göstermesi gerektiğini belirten Köroğlu, bazı vatandaşlar tarafından kuş besledikleri için sürekli şikâyet edildiklerini belirterek, “İnsanlar dışarıda hayvanlara sevgi gösteriyor yardım ediyor ama iş güvercinlere gelince şikâyet ediyorlar. Bu kuşlar evcil kuşlar. Dışarı bıraksan en fazla 2 gün yaşar. Kuşun ne gibi zararı olabilir ki, bu kuşlar artık bizim bir sosyal etkinliğimiz haline geldi.” şeklinde konuştu.
Hayvanların yaşam alanları kısıtlandı
Bu konu hakkında bir düzenleme yapılması gerektiğini savunan Köroğlu, bir düzenleme yapılıp insanların rahatsız olmayacakları şekilde kuşlarına bakmaya devam etmek istediklerini belirtti. Köroğlu, “Kentsel dönüşümle birlikte hemen hemen her yer binalarla doldu ve hayvanların yaşam alanları kısıtlandı. Bu yüzden bizlerde balkonda beslemek istiyoruz ama şikâyet ediliyoruz. Hayvan severleri hayvanlardan uzaklaştırmak istiyorlar. Bu konuda bir düzenleme yapılmasını öneriyoruz.” dedi.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum