İlim ne demek? İslam dininde ilim ne demek? İlim ne demek örnek?

İlim ne demek? İslam dininde ilim ne demek? İlim ne demek örnek?

Bilgi edinmenin yolu şüphesiz eğitim ve öğretimdir. Bilgili bireyler bilgili toplumları oluşturur. Dolayısıyla İslam dini ilmin üzerinde durmuştur. Peki, İlim ne demek? İslam dininde ilim ne demek? İlim ne demek örnek? İşte detaylar:

Toplumların maddi manevi her alanda ilerleyip yükselmeleri o toplumu oluşturan fertlerin bilgili olmaları ile mümkündür. Bilgi edinmenin yolu da hiç şüphesiz eğitim ve öğretimdir. Bundan dolayıdır ki yüce dinimiz İslam, ilim öğrenmeye ve başkalarına öğretmeye büyük önem vermiştir. Kur’an-ı Kerim’in ilk inen ayetleri de şöyle başlamaktadır: “Yaratan Rabbinin adı ile oku. O, insanı alaktan yarattı. Oku senin rabbin en cömert olandır. O kalemle yazmayı öğretendir. İnsana bilmediğini öğretendir.” Peki, İlim ne demek? İslam dininde ilim ne demek? İlim ne demek örnek? Tüm detaylar haberimizde:

ilim-2.jpg

İLİM NE DEMEK?

Allah'u Tealanın Peygamber Efendimizin ve onun yüce şahsında bütün insana ilk hitabının “oku” emri olması, İslam’ın okumaya, öğrenmeye ve bilgiye verdiği değeri çok açık bir şekilde göstermektedir. İlim, insanı yücelten üstün bir gayedir. Allah'u Teala topraktan yaratmış olduğu Hz. Ademe bütün isimleri öğretmiş, ona meleklerin bile sahip olmadıkları bilgileri vermiştir. Bu özelliğinden dolayı onu yeryüzünün halifesi tayin etmiştir. “De ki hiç bilenler ile bilmeyenler bir olur mu? Ancak akıl sahipleri öğüt alırlar.”

ilim-3.jpg

Hz. Peygamber, ilim sahiplerinin üstünlüğü konusunda şöyle buyurmuştur: “İlim sahibinin ibadet edenden üstünlüğü ayın diğer yıldızlardan üstünlüğü gibidir.” Alimler Peygamberlerin varisleridir Peygamberler ne dindar ne de dirhem miras bırakmadılar ancak ilim miras bıraktılar. Şu halde o ilmi alan büyük bir pay almış demektir. Kur’an-ı Kerim’de “De ki Rabbim ilmimi artır.” buyurularak Hz. Peygamberin çok bilgi talebinde bulunması emredilmiştir. O halde bizlerde geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızın iyi bir eğitim almaları için gereken gayreti gösterelim. İlim öğrenmek için çaba sarf edelim.

Aşık Yunus Der ki;

İlim, ilim bilmektir,

İlim, kendin bilmektir.

Eğer kendin bilmezsen,

Ya nice okumaktır.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.