Şule Erciyas

Şule Erciyas

İnsanın Ezeli Düşmanı Şeytan

İnsanın Ezeli Düşmanı Şeytan

Şeytanı tanımayan yoktu, çünkü o insanın cennette başlayıp yer yüzüne gönderilmesi ile devam eden ve kıyamete kadar sürecek olan var oluş serencamının önemli bir fiğürüdür ve onun kaderi insanlıkla birlikte yazılmıştır. Nitekim Peygamber Efendimiz insanın şeytan ile olan bu ayrılmaz yazgısını kendine özgü uslübu ile bize bildirmiştir.

Peygamber Efendimiz şöyle buyurur, şeytan kanın dolaştığı gibi insanın içinde dolaşır doğrusu şeytanın kalplerinize yanlış düşünceler getirmesinden endişe ettim bu benzetmeye göre nasıl kan kılcal damarlar ile tüm vücutta sessiz sedasız ama sürekli hareket halide ise şeytan da aynı şekilde sinsice hareket eder ve her fırsatta insanın karşısına çıkar.

Allah'u Teala iblisin serüvenini Kuranı Kerimde bir çok hadise ile anlatmıştır, Allah'u Teala Hz Ademi yaratmış sonra ona biçim vererek ruhundan üflemiş ve meleklere onun önünde saygı ile eğilmelerini emretmiştir. Ebu sait el hudrinin tanık olduğu bir konuşmasında sevgili Peygamberimiz (s.a.v) iblisin bu kötü niyetini şöyle ifade etmiştir.

İblis rabbine senin izzetin ve celalin üzerine yemin ederim ki ruhları bedenlerinde olduğu sürece ademoğullarını sağtırmaya devam edeceğim demiş Allah'ta izzetim ve celalim hakkı için onlar af diledikleri sürece bende onları bağışlayacağım karşılığını vermiştir. Aldatma şeytani bir özelliktir ve bu özelliği sebebi ilede iblis artık hep şeytan olarak anılacaktır ilk icraatına başladığında şeytan adını alan iblis artık bütün kötülüklerin simge varlığıdır.

Şeytan doğru yoldan ayrılmış görünmeyen varlıklara verilen bir isim olduğu gibi aynı zamanda hayırdan güzel şeylerden kendini soyutlamış haktan sapmış taşkınlık yapan her türlü cin insan ve hayvanın ortak vasfıdır. Şeytanın gerçek bir gücü yoktur.

Kuranı Kerimin ifadesi ile o ancak kendisine yönelenler üzerinde etkili olabilir onları haktan doğruluktan uzaklaştırabilir, onu güçlü kılan aslında insanın zaafları ve hırslarıdır bitmek bilmeyen arzularıdır, bu yüzden bütün şeytani fikirler ve uygulamalar insan üzerinden gerçekleşmiştir. Cinlerden ve insanlardan insanların kalplerine vesvese veren sinsi vesvesecinin kötülüğünden insanların rabbine insanların melikine insanların ilahına sığınırım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR