KANSERDE KORKUNÇ RAKAM

KANSERDE KORKUNÇ RAKAM

Hızla yayılan ve bir türlü önlem alınamayan kanser hastalığı her yıl dünyada 8.2 milyon can alıyor. En acı olanı ise kanser oranlarının 2030’a kadar ikiye katlanması bekleniyor. Kanser riskini artıran en önemli zararlı maddeler ise sigara ve alkol olduğu

174 BİN KİŞİYE TEŞHİS
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Haftası nedeniyle en son yaptığı istatistikleri yayımladı. Verilere göre Türkiye’de toplam 174 bin kişiye yeni kanser teşhisi konulduğu belirtiliyor. Kanserin cinsiyet dağılımına göre ise 103.070 erkek ve 71.233 kadının kansere yakalandığı tahmin ediliyor. Cinsiyet ve yaş gruplarına ise erkeklerde en fazla akciğer kanseri, kadınlarda meme kanseri, çocuklarda ise lösemi görülüyor. 
GELİŞMİŞ ÜLKELERDE DAHA FAZLA
Türkiye’de kanser oranlarının yüksek olmasına rağmen, Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika gibi gelişmişlik düzeyi yüksek olan ülkelerde bu oranların daha da yüksek olduğu görülüyor. Kanser riskini artıran en tehlikeli maddelerini başını ise sigara ve alkol çekiyor.   
 

OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM-

“Çağımızın en tehlikeli hastalığı” olarak tabir edilen kanser, sadece ülkemizde değil dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi olmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün  (WHO) en son yayınladığı verilere göre her yıl dünya çapınca yaklaşık 14 milyon kişiye kanser tanısı konuluyor. Her yıl kanser nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 8.2 milyonu buluyor. En acı olanı ise bu rakamların 2030’a kadar ikiye katlanması bekleniyor.

174 BİN KİŞİYE KANSER TEŞHİSİ
Sağlık Bakanlığına bağlı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle 2013 yılına ait en son yapılan Türkiye Kanser İstatistikleri’ni yayımladı. Verilere göre Türkiye’de 2013 yılında yaşa standardize kanser hızı erkeklerde yüz binde 267,9 kadınlarda ise yüz binde 186,5’dir. Toplamda kanser insidansı ise yüz binde 227,2’dir. Türkiye’de toplam 174 bin kişiye yeni kanser teşhisi konulmuştur. Kanserin cinsiyet dağılımına göre ülkemizde 103.070 erkek ve 71.233 kadın kansere yakalandığı tahmin ediliyor. Türkiye’de kanser oranlarının yüksek olmasına rağmen, Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika gibi gelişmişlik düzeyi yüksek olan ülkelerde bu oranların daha yüksek olduğu görülüyor.  
KANSER, CİNSİYETE GÖRE FARKLILIK ARZ EDİYOR
Ülkemizdeki erkeklerde en sık görülen kanserler akciğer ve prostat iken, tütüne bağlı kanserler erkeklerde önemini korumaya devam etmektedir. Kanserler arasında tütün ve tütün ürünlerine atfedilen vaka sayısı 30.779 olarak tahmin edilmektedir. Kadınlarda ise en sık görülen meme kanseri, her 4 kadın kanserinden 1’inde olmaya devam etmektedir. Bir yıl içinde toplam 17.531 kadına meme kanseri teşhisi konulmuştur. Meme kanserini de akciğer ve kolon kanseri takip ediyor. Çocukluk çağı kanserlerinde ise lösemi, en sık görülen kanser türü olarak biliniyor. 15-24 yaş grubu gençlerde ise erkeklerde testis kanseri, kadınlarda da tiroid kanseri ilk sıraları yer alıyor.
SİGARA İÇMEMEK KANSER ORANINI DÜŞÜRÜYOR
En fazla erkeklerde görülen akciğer kanserinin teşhisi genellikle geç olmaktadır. Kadınlarda ise akciğer kanserinin beşinci sıradan bir üst sıraya yerleşmesi dikkat çekmektedir. Bu anlamda Ulusal Kanser Kontrol Programı’nın da önemli bir parçası olan “Tütün Kontrolü Programı” ile yürütülen politikaların önemi tekrar ortaya çıkmaktadır. Çocukluk çağı kanserlerinde ise çocukluk çağı lösemileri en sık görülen kanser türüdür. 15-24 yaş grubu erkeklerde testis kanseri ve beyin sinir sistemi kanserlerinin, kızların ise tiroid ve Hodgkin hastalığının ön planda olduğu görülmektedir.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.