Hüseyin Taklacı

Hüseyin Taklacı

KÜÇÜK ESNAF YENİ “CANSUYU” BEKLİYOR

KÜÇÜK ESNAF YENİ “CANSUYU” BEKLİYOR

Bilindiği üzere Başbakan Binali Yıldırım tarafından kısa bir süre önce Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantısının ardından küçük esnafımıza, ilk yılı ödemesiz, 3 yıl vadeli 50 bin liraya kadar kredi desteği verileceğini müjdelemişti. Özellikle küçük esnafı heyecanlandıran ve şu anki darboğazdan çıkmak için esnaf ve sanatkârlara cansuyu olması beklenen desteğin hak edenlerinin  açıklanması ile küçük esnaf ilk şoku yaşadı.

Kamuoyundan edindiğim bilgilere göre Türkiye çapında Kosgeb Kredi Faiz desteğine 200 bin esnaf başvurdu. Fakat, Krediden sadece 15 bin esnafın faydalanacağı açıklanmıştı. Küçük esnaf dediğinizde aklınıza, tek başına veya 1-2 çırak, kalfa ile çalışan mobilya ustası, oymacı, boyacı vs. gelir, fakat kosgeb’in standartlarına göre 9 kişi çalıştıran tacirlerde mikro işletme yani küçük esnaf.  Şimdi bu öyle bir durum ki Siteler’de 10 kişi çalıştıran mobilyacının yanında çırak olasınız gelir. Yani 9-10 kişi çalıştıranlar artık küçük esnaf değil tacirdirler. Esnaf ve Sakatlarlar üyesi değil Ticaret yada Sanayi odası kayıtları vardır.

Buna istinaden neden hep küçük esnafın yanında olmak, onların rekabet şanslarını arttırmak yerine, Küçük esnafımız kadar ihtiyacı olmayan tacirlere bu krediler verilir, anlamak zor.

Sitelerde ki muhasebecilerden, bankalardan ve üyelerimizden aldığım bilgilere göre 10 bin esnafın bulunduğu siteler bölgesinde sadece bir kaç esnafımız kredi desteğinden yararlanmış. Esnafın, günlerce evraklarını tamamlamak için Sicilde, Kosgeb Müdürlüklerinde ve Bağlı olduğu esnaf veya ticaret odalarında sıra beklediğini biliyorum, gece yarılarına kadar kosgeb veritabanına girebilmek için uğraştıklarının da farkındayım buna rağmen, koskoca sitelerde sadece birkaç esnafa kredi verileceği söylenseydi en azından esnaf  işini gücünü bırakıp boş yere koşturmaz, üretimine devam eder zaman kaybı olmazdı.

Bu iş olmadı! Sayın; Başbakan Sayın Binali Yıldırım’ın, açıkladığı destek ile yapılan uygulama uyuşmadı. Şimdi yeni bir destek projesi ile gerçekten küçük esnafı kucaklayıcı ayrım yapmadan ihtiyaca ve üretime yönelik yeni destek paketlerinin açıklanması ve uygulanması gerekiyor. Hükümetimizden beklentimiz, dövizini ilk bozduran, 15 Temmuzda ilk sokağa dökülen, küçük esnafınıza cansuyu olun. Dövizlerini saklayanlara değil.

 “Haftaya Görüşmek Temennisi ile”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR