İbrahim Ethem Ünal

İbrahim Ethem Ünal

Los Turcos'un Hikayesi

Los Turcos'un Hikayesi

Değerli okurlar,  futbolun sadece futbol olmadığını gösteren tarihin en güzel futbol hikayelerini sizlerle paylaşıyorum. 
Bugünkü yazımda İspanya'daki Türklerin hikâyesini sizler için ele aldım. Gelin hep birlikte Los Turcos'un  hikayesine bakalım.  
Deportivo La Coruna futbol takımı İspanya birinci ligi olan La Liga'da mücadele eden 1906 yılında kurulmuş İspanya'nın A Corûna şehrinin bir takımıdır. Deportivo maçlarını Riazor Stadı'nda oynamaktadır. Stadın kapasitesi 46.000 dir. Avrupa'da ve kendi liginde çok büyük başarılar kazanan Deportivo takımı İspanya'nın en köklü kulüplerinden biridir.Ayrıca milli futbolcumuz Emre Çolak'da Deportivo'nun başarısı için ter dökmektedir. 
Deportivo futbol takımı lakabı Los Turcos yani Türklerdir. Böyle denmesinin sebebi Osmanlı dönemine dayanmaktadır. Bilindiği üzere Osmanlı İmparatorluğu Nerede bir mazlum halk görsün yardımına koşan bir devlet olmuştur. Bu nedenle İspanya kralının ve kraliçesinin o dönem Yahudilere karşı yaptığı soykırım nedeniyle Osmanlı İmparatorluğu, Yahudilere el uzatır ve Barbaros Hayrettin Paşa'yı Yahudileri Kurtarmak üzere İspanya'nın Galipçe bölgesine gönderir. Bu bölgede A Corûna şehrinin gençleri ve halkı Barbaros Hayrettin Paşa ve askerlerine yardımcı olurlar. Böylece aralarında tatlı bir dostluk yaşanır.
Galipçe Bölgesi'nin bir başka takımı olan Celta vigo ise bu yardımlaşmayı ve dostluğu hazmedemez ve Deportivo şehrinde yaşayanların Türkler diyerek hakaret etmeye, lakap takmaya çalışırlar. Kısacası siz Türkler gibi Barbarsınız, onlar gibisiniz diyerek alay ederler. Ancak A Corûna şehrinin insanları Türk olmanın aşağılanacak bir durum olmadığını, bilakis gurur duyulacak bir şey olduğunu karşı tarafa tokat gibi cevap vererek Buna Evet biz Türkler gibi Biz Türkler gibi güçlü ve cesur Biz Türküz diyerek Los Turcos lakabını benimserler. Celta vigo halkına Portekizliler ile girdikleri işbirliği gerekçesiyle onları hain olarak ilan ederler.
Yaklaşık 500 sene önce başlayan bu ezeli rekabet futbola da yansır ve Celta vigo ile Deportivo arasında oynanan maçlarda Galiçya derbisi olarak adlandırılır. Deportivo La Coruna futbol takımı geçmişlerine bağlı kaldıklarını göstermişler ve bugün Los Turcos yani Türkler lakabıyla mücadelelerini devam ettirmektedirler. Kendi Resmi internet sitelerinde Türkçe bir forumları olup Türk halkını ve Osmanlı'yı çok seven bir takım olduğunu her fırsatta göstermektedirler. Zaman zaman maçlarında İstiklal Marşı okunduğu ve maç esnasında çoğunlukla Türk bayrağı açtıkları bilinmektedir.
Özellikle maçlarda Türk bayrağı açmaları olayı Şampiyonlar Ligi'nde Yunan takımı Panathinaikos ile aralarında oynadıkları maçta statta dev bir Türk bayrağı açmalarıyla dünya gündemine oturan bir takım olmuştur. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR