Osman Akdoğan

Osman Akdoğan

Böyle Hastaneler İstiyoruz

Böyle Hastaneler İstiyoruz

Hastanelerin hayatımızdaki rolü elbette tartışılmaz. Dünyaya gözlerimizi ilk açtığımızda kendimizi hastane çatısı altında buluruz hatta bu fani dünyadaki yaşamamız sonlandığında dahi biz göremesek de son olarak bir hastaneye götürülürüz. 

Onun için hastanelerden hiçbir zaman kaçış yoktur.

Hastaneler insanlar için bu kadar önemliyken o sağlık noktalarına önem vermemek elbette olmaz. Toplum içerisindeki her kesimin rahat ve kolay bir şekilde faydalanabilmesi için bu sağlık merkezlerinde birtakım tedbirlerin alınması şart. Pozitif ayrımcılık kapsamında özellikle engelli vatandaşların düşünülmesi gerekiyor. 

Müjde… Bu konuda önemli bir projeye imza atıldı. 

Ankara Kalkınma Ajansı ile Ankara 3. Bölge Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ortaklaşa yürüttükleri "Engellilere Özel Poliklinik ile Hizmete Engelsiz Erişim"  projesini hayata geçtiğimiz günlerde geçirdi. Proje kapsamında ilk olarak Nallıhan, Beypazarı, Kahramankazan, Kızılcahamam ve Polatlı’daki devlet hastaneleri engelsiz hale getirildi. 

Amaç, engelli vatandaşların sağlık hizmetlerine rahat ve hızlı bir şekilde erişmesini sağlamak.

Engelli vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerinden rahat ve hızlı bir şekilde erişebilmesi için bu 5 hastanede her şey düşünülmüş vaziyette. Örneğin rahatsızlık durumuna göre bazı hastaların, hastaneye ücretsiz transferleri sağlanıyor. İşitme engeli olan hastalar için Milli Eğitim Bakanlığı onaylı işaret dili eğitimi almış 10 personel hastanelerde bulunduruluyor. Görme engelli hastalar için de Braille alfabesi ile yazılmış dokümanlar yer alıyor.  

Hastanelerde doğru ve kaliteli hizmet almalarını sağlamak için hastanelerde belirlenen numaraları arayarak ilgili personelden bilgi almaları sağlanıyor.
Ayrıca hastanedeki masa, sandalye gibi malzemeler, engelli vatandaşların rahatça kullanabilmesi için hazırlanmış vaziyette. Örneğin hasta koltuğu, dosya dolabı, elbise dolabı, yatak olabilen yükseklik ayarı yapabilme özelliğine sahip ayarlanabilir merkezi frenli tekerlekli sandalye, tekerlekli sandalye ile gelen engelli hastanın kolaylıkla muayene masasına oturabilmesi için transfer tablası,  yüksekliği ayarlanabilir sırt kısmı ayarlanabilir muayene masası, görme engelli hastalarımız için Braille yazıcı, engelli hasta kayıt bankosu bulunuyor. 
 
Fiziksel ve teknik koşulları iyileştirilmiş, engellilere göre tasarımları yapılmış hastane sayılarının artırılması şart. 

Sağlık alanında çok iyi mesafe kat ettik. İnşallah sağlık alanındaki bu devrimler büyüyecek. Buradan bu işe vesile olan tüm yetkilileri canı gönülden tebrik ediyorum. Bu projeyi başta Ankara olmak üzere ve Türkiye her noktasında görmek dileğiyle.

Herkese sağlıklı günler diliyorum.   


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR