Hüseyin Taklacı

Hüseyin Taklacı

Mobilya Boyacılarına Yıpranma Verilmeli

Mobilya Boyacılarına Yıpranma Verilmeli

  Mobilya boyacılığı sektörü her geçen gün gelişmekte. Bu gelişim kullanılan yeni malzeme ve kimyasalları da beraberinde getirmektedir.  Mobilyaların Boyanmasında Kullanılan, Verniklerin, Polyesterlerin, Solventlerin  ve  boyaların çoğu Kanserojen kimyasallar içermektedir.  Bu maddelerin sağlık yönünden  riskleri bilimsel olarak bilinen bir gerçektir. Bu havayı soluyan hemen hemen tüm boyacıların akciğer hastalıklarına yakalandıkları bilinmektedir. Ayrıca  önemi gittikçe artan alerjik sorunların, özellikle astımın oluşumuna neden olduğu belirlenmiştir.  
 
            Mobilya boyacıları ülkemizin emek vererek kazanan, yaptığı işten dolayı sağlık sorunları ile karşılaşan ve hala ahilik kültürü ile çıraklıktan kalfalığa polyesterci, lakeci usta yetiştiren önemli ve olmaz ise olmaz mesleklerindendir. Boyacılarımızın da ülkemizin her vatandaşı gibi sağlıklı bir ömür ve emeklilik geçirmesi kaçınılmaz yasal bir haktır. Fakat hala bu ciğerleri kimyasal solumak zorunda kalan sanatkarlarımıza yıpranma payı ve erken emeklilik hakkı verilmemiştir.
 
            Mobilya boyacıları ile ilgili, Çalışma Bakanlığı, üniversiteler, meslek hastalıkları hastanesi,  boya atölyelerinde  çalışanların üzerinde  yaptıkları  sağlık taramasında 15 yılın üzerinde çalışanların  tamamına yakının meslek hastalığına yakalandığı tespit edildiğini söylemişlerdir.  Bu meslekte 25 yılı doldurup ta sağlıklı olarak emekli olan esnafımız da yoktur.
 
            6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununda Mobilya Boyacılığı madenler gibi çok riskli meslekler arasında yer almakta,  fakat madencilere verilen erken emeklilik  boyacılara  verilmemektedir.
           
Her geçen gün hayat şartları zorlaşıyor. Mecburen sağlık risklerine rağmen, bu şartlar altında boyacılık mesleğini ekmek parası kazanmak için sürdürmek zorunda olan mobilya boyacısı meslektaşlarımın bu haklarının verilmesi için elimden gelen her türlü çalışmayı sürdüreceğim

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR