Şule Erciyas

Şule Erciyas

Mümin

Mümin

Mümin bir taraftan tüm gücü ile iman kökünden beslenirken diğer taraftan yüce Allah'a yakın olmaya ve rızai bariyeye ulaşmaya çabalar hurma ağacının göge doğru yükselen dalları ile mümin arasındaki benzerlik böyle izah edilebilir hurma köklerinden toprağa ne kadar sağlam tutunursa boy atmada ki gücü o kadar artar, boyu uzayıp göge yükseldikçe yeryüzüdeki kirlilikten ve tehlikelerden o kadar uzak olur meyvesi güven içinde olgunlaşır mümin de imanını ve niyetini perçinledikçe rabbine daha çok yaklaşır.

Allah'ın rızasını elde etmesinin önündeki engelleri daha kolay aşar sufli arzuların boyunduruğundan kurtulup ulvi gayelere yönelir niyeti ve yönelişi doğru bir istikamet bulur böylece bütün davranışlarına yön veren imanı Allah'a yükselir.

Kökü ve dalları güçlü olan bir ağacın aynı oranda güzel ve tatlı meyve vermesi tabidir meyve büyük bir özen ve sabırla beklenilen hurma ağacından beklentiyi ifade eder sadık bir imana ve samimi bir niyete sahip bir müminden de buna uygun bir salih ameller sergilemesi beklenir çünkü salih amel iman agacının meyvesi ve müminin imanının göstergesidir.

İman müminlerin gönüllerine sım sıkı yerleşince onların tüm hayatlarına ve davranışlarına yön verir imanının bu iyi ve olumlu etkisi müminin salih amel olarak bütün söz ve eylemlerini açıkça ortaya çıkarır. Hurma ağacının meyvesi ile mümin arasında benzerlik kuruluken hurmanın her zaman meyve verdiğinin vurgulanması onun bereketli bir ağaç olduğunu ortaya koyar, Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur.
Mümin güzel koku satan kimsye benzer onunla beraber oturursan sana faydası olur beraber yürürsen sana faydası olur beraber iş yaparsan yine sana faydası olur, müminin yararlı bir insan olması onun söz ve davranışları ile diğer insanlara zarar verecek bir takım tutum ve içinde olamayacağı sonucu doğurur Allah rasulünün yaptığı bir mümin ve müslüman tanımında müminin diğer insanlarla olan ilişkisindeki güven unsuru öne çıkarılır. Müslüman diğer müslümanların elinden ve dilinden güvende olduğu kimsedir mümin de insanların canları ve mallarının güvende olduğu kişidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR