Bedia Aktimur

Bedia Aktimur

ONBİR AYIN SULTANI RAMAZAN-I ŞERİF

ONBİR AYIN SULTANI RAMAZAN-I ŞERİF

 

   Üçaylar'ın gelişi, Receb-i şerif, mübarek geceler, kandiller derken nihayet Peygamber Efendimiz'in (s.a.v) "Benim ayım" buyurduğu Şaban-ı şerif'in son günlerinde buluverdik kendimizi; iki adım sonra onbir ayın sultanı Ramazan-ı şerif'in kapı eşiğindeyiz. Allahü teala herbirimizi Ramazan ayını layıkıyla ihya edip bu mübarek ayın bereketinden nasibini alanlardan eylesin inşallah.

    Ramazan-ı şerif, aff'ın, rahmet'in, bereket'in yağmur gibi yağdığı; Allahü teala'nın kullarına olan sonsuz merhametinden, nafile ibadetlerin sevabını farz ibadet sevabından, farz ibadetlerin sevabını da yetmiş kat katlayarak verdiği çok şerefli ve müstesna bir aydır.

    Allahü teala Kur'an-ı Kerim'inde Ramazan-ı şerif'i çok açık ve geniş kapsamlı olarak açıklayarak  şöyle buyurmuştur :

  " (Farz kılınan oruç) sayılı günlerdir. Sizden kim, (o günlerde) hasta veya seferde ise o, (tutamadığı) günler sayısınca başka günlerde (oruç tutar. İhtiyarlığından veya tedavisi mümkün olmayan bir hastalıktan dolayı) oruç tutmaya gücü yetmeyenlere, (her güne karşılık) bir yoksulu (sabah akşam) doyuracak bir fidye vermesi (gerekli) dir. Kim de gönülden gelerek (daha fazla) bir ihsanda bulunursa bu, onun için daha hayırlıdır. Bununla beraber (zor da olsa, işin önemini) bilirseniz, oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır.
(O sayılı günler) Ramazan ayıdır ki Kur'an; insanlara hidayet (doğru yol) rehberi, doğru yolun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak onda (ki, Kadir gecesinde) indirildi. " (Bakara/184,185)

   Sahabe-i Kiram'dan Selman-ı Farisi (r.a.)hazretleri de Peygamber Efendimiz'den Ramazan ayının fazileti ve kazandırdığı ecirler hakkında dinlediği bir hadis-i şerifi şöyle anlatmıştır:

   Rasul-i Ekrem (s.a.v) Efendimiz, Medine-i Münevvere'de Şaban ayının son on gününde bizleri topladı ve şöyle buyurdu :

" Ey insanlar! Büyük ve mübarek bir ay yaklaştı, gölgesi üzerinize geldi.
   Bu öyle bir ay ki, içinde bin aydan daha hayırlı bir gece, " Kadir Gecesi" vardır.

   Allahü teala hazretleri o mübarek ayın gündüzlerinde orucu farz, gecelerinde namazı (teravihi) meşru kıldı.
  
   Bu ayda küçük, büyük bir hayır yapan başka aylarda bir farz eda etmiş gibi sevaba nail olur. Bu ayda bir farz ifa etmek, başka aylardaki yetmiş farz yerine geçer.
  
   Bu ay, Allah için açlık ve susuzluğun, taat ve ibadetin meşakkatlerine sabır ve tahammül ayıdır. Bu ay mü'minin rızkını artıracak aydır.

   Bu ayda her kim bir oruçlu mü'mine iftar edecek bir şey verirse, yaptığı bu iş, günahının bağışlanmasına ve cehennem ateşinden azad olmasına sebep olduğu gibi, oruçlunun ecrinden de hiçbir şey eksiltmeksizin, onun ecri kadar sevaba nail olur.

   Ashabdan bazıları: "Ya Rasulullah, hepimiz oruçluya iftar ettirecek bir şey verecek durumda değiliz, çoğumuz fakir kimseleriz" dediler.

Bunun üzerine Rasul-i Ekrem (s.a.v) Efendimiz :
(imkanımız yok, fakiriz diye üzülmeyin) Allahü teala bu sevabı bir tek hurma ile, bir içim su ile, bir yudum süt ile oruçlu mü'mine iftar ettirene de verir buyurdu.

   Ey insanlar! Bu ayın evveli (ilk on günü) Rahmet, ortası (onu ile yirmisi arası) Mağfiret, sonu (yirmisi ile otuzu arası) da cehennemden kurtulmaktır.

   Bu ayda her kim, işçisinin hizmetçisinin işini hafifletirse, Aziz ve Celil olan Allah da onu ateşten azad eder.

   Ey insanlar! Bu ayda şu söyleyeceğim dört hasleti fazlasıyla bulundurmaya çalışınız. Bu dört hasletten ikisinde Rabbinizi razı kılarsınız, diğer ikisinde ise hiçbir vakitte müstağni olamazsınız. Daima muhtaçsınız.

   Rabbinizin rızasına sebep olan hasletlerin birisi Kelime-i Şehadet'i          

" Eşhedü enla ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve Rasulühü"
demeye devam etmeniz, diğeri Allah'tan mağfiret dilemeye
"Estağfirullah-el azim ve etübü ileyk"
demeye devam etmenizdir.

   Müstağni olamayacağınız iki hasletin biri, Allahü tealadan cenneti dilemek, diğeri cehennemden Allah'a sığınmaktır.

   Her kim, (iftar vaktinde) oruçluya bir yudum su verirse, Allahü teala ona, (mahşer gününde) benim havzımdan öyle bir şerbet verir ki artık, cennete girinceye kadar bir daha susamaz.   (Buhari)

   Ramazan-ı şerif'in her gününe ait kısa dualar bulunmaktadır, fakat hepsini burada zikretmemiz mümkün olmadığı için Peygamber Efendimiz'in Ramazan ayında okuduğu rivayet edilen dua ile sohbetimizi bitirelim. Rabbim bu mübarek günlerde ve aylarda hayırla yapılan bütün duaları kabul buyursun inşallah amin.

"Allah'ım! Kabir ehlini sevindir. Allah'ım, bütün fakirleri zenginleştir. Allah'ım, bütün açları duyur. Allah'ım, bütün çıplakları giyindir. Allah'ım, sıkıntısı olanların sıkıntısını gider. Allah'ım, bütün garipleri vatanlarına geri döndür. Allah'ım, bütün esirleri esirlikten kurtar. Allah'ım, müslümanların bozuk durumlarını, fasit olan işlerini ıslah eyle. Allah'ım, bütün fakirliğimizi kendi zenginliğinle engelle. Allah'ım, bizim kötü halimizi Kendi iyi haline dönüştür. Allah'ım, borcumuzu eda et, fakirlik ve ihtiyacımızı gider, muhakkak senin herşeye gücün yeter. "   Amin...
  

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR