Prof. Dr. Şenol Babuşcu açıkladı: İhracatta bizi neler bekliyor?

Prof. Dr. Şenol Babuşcu açıkladı: İhracatta bizi neler bekliyor?

Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, Türkiye’nin ihracatına yönelik yaptığı değerlendirmelerde “Önümüzdeki dönemde olumsuz bir tabloyla karşı karşıya olduğumuz açık” dedi.

İhracatta bizi neler bekliyor?’ başlığıyla yaptığı paylaşımında Türkiye’nin ihracatına yönelik değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Şenol Babuşcu, son 20 yılda Türkiye’de hep yüksek oranlı ihracat artışı hedeflendiğini; ancak hedeflerin hiçbir zaman gerçekleştirilemediğini söyledi. İhracatta hedefe ulaşılamamasının nedenlerini sıralayan Babuşcu, Avrupa, ABD, Asya ve Orta Doğu ihracat pazarlarındaki gelişmelerden kaynaklı olarak Türkiye’nin ihracatta önümüzdeki dönemde olumsuz bir tabloyla karşı karşıya olduğunu kaydetti.

iharcaart.jpg

HEDEFİN GERÇEKLEŞMEME NEDENLERİ

Şenol Babuşcu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ihracatta hedeflerin gerçekleştirilememesinin nedenlerini iç ve dış nedenler olarak ayırarak şu şekilde sıraladı; “ İç nedenler; Üretim yapımızın ihracatta avantaj sağlamayan sektörlerde yoğunlaşması, kendimize özel ihracatta avantaj sağlayacak marka değerlerimizin bulunmaması, teşvik mekanizmalarında tam tutarlı olmayan politikalarımız.”

DIŞ PAZARLARDA DURUM İÇ AÇICI DEĞİL

“Konu ihracat olunca tabii ki dış pazarların durumu da önem kazanmakta” diyerek sözlerine devam eden Babuşcu, “Bizden mal alacak ülkelerin ekonomik durumları iyi ise ihracat olanakları daha rahat, ekonomik durumları kötü ise ihracat olanakları daha kısıtlı olmakta. İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi çalışması sonuçlarına baktığımızda endeks değeri eşik değer 50,0’nin altında kalarak Ekim 2023 için 48,5 olarak gerçekleşti. Dış talep koşulları yılbaşından bu yana en belirgin bozulmayı gösterdi. Nisan sonrasında sürekli düşen değer Ekim ayında dip yapmış oldu. Son aylarda görülen bu gerileme büyük ölçüde Avrupa’daki ana ihracat pazarlarında süregelen yavaşlamadan kaynaklandı. ABD büyüme tarafında kalırken, bazı Asya ülkeleri ve Orta Doğu büyüme eğiliminin yaşandığı diğer bölgeler oldu. Avrupa'da söz konusu pazarlardan biri hariç tümü Ekim ayında daralma kaydetti” ifadelerini kullandı.

iharcararte.jpg

YİNE MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR

Babuşcu, “Bu sonuçları ihracatımız açısından değerlendirirsek önümüzdeki dönemde olumsuz bir tabloyla karşı karşıya olduğumuz açık. En çok ihracat yaptığımız Avrupa ülkelerinin ekonomik durumları ümit vermemekte. Diğer ülkelere ihracat olanaklarını kısa sürede artırma olanağı bulunmamakta. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde hedeflenen ihracat artışını gerçekleştirmek mümkün görünmemekte” dedi.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.