Osman Akdoğan

Osman Akdoğan

Solfasol'e Kulak Verin

Solfasol'e Kulak Verin

20 yıldan fazladır Ankara'da yaşıyorum. Çok kez niyetlenmeme rağmen Hacı Bayram-ı Veli'nin doğduğu Solfasol'daki evine bir türlü gidememiştim. Geçtiğimiz günlerde o Veli'nin dünyaya gözlerini açtığı evi ziyaret etme fırsatım oldu.

Halbuki yıllardır o evi sürekli merak ediyor ve ziyaret etmek istiyordum. Bunun eksikliğini de çoğu kez yaşadım.

Pursaklar'da oturduğum için şehrin içine giderken her seferinde 'Hacı Bayram-ı Veli'nin Doğduğu Ev' tabelasını görmem o isteği biraz daha artırsa da nedeni bilinmez ama bir türlü nasip olmamıştı.

Geçen hafta yaklaşık 700 yıllık olan Hacı Bayram-ı Veli'nin doğduğu evi sonunda ziyaret ettim. Solfasol Mahallesi'ndeki gecekonduların içinden geçerek yıllarca gitmek istediğim o evi nihayet görebilme fırsatım oldu.

Hazır oraya gitmişken Hacı Bayram-ı Veli'nin doğduğu ve çocukluk çağlarının geçtiği ev hakkında bilgiler de aldım. Yıllarca atıl durumda kalmış o tarihi ev, çok kez onarılmış ve 2004 yılında yapılan son çalışma ile bugün ki halini almış. Ev, zamanında samanlık ve okul olarak da kullanılmış. 

Şehrimizin en önemli şahsiyetlerinden biri olan Hacı Bayram-ı Veli'nin doğduğu ev nedense gerekli ilgiyi görmüyor. Çoğu kişi bu evden habersiz! Kimilerinin dahi dikkatini çekmiyor. Onun için de Ulus'taki Hacı Bayram Cami ve Türbesi on birlerce kişi tarafından ziyaret edilse de bu ev oraların gölgesinde kalıyor.

Bence bu evin de Ulus kadar ziyaret edilmesi gerekiyor. Hacı Bayram gibi bir velinin doğduğu evi görmek ve onun çocukluğunun geçtiği mahallede soluk almak size inanın ki iyi gelecektir.

Gittiğinizde çok fazla görsel bir şey bulamazsınız ama Hacı Bayram ile ilgili birkaç satır okusanız orada tarihi derinliğin içinde kayboluverirsiniz.

Evle ilgili bilgi vermek gerekirse tarihi evin içine girdiğinizde sizi küçük bir hol, ufak bir oda (Hacı Bayram-ı Veli'nin doğduğu oda) ve büyükçe bir salon karşınıza çıkıyor. Evin hemen yanındaki mahalle muhtarına da uğrarsanız o da size Hacı Bayram-ı Veli ile ilgili ilginç rivayetler anlatacaktır.

 Demek istediğim odur ki Hacı Bayram-ı Veli'nin doğduğu ev ilgi ve ziyaret edilmeyi bekliyor. Onun için acil bir tanıtımının yapılması gerekiyor. Tarihin derinliklerine bu evi asla gömmemeliyiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR