Enes Boyacı

Enes Boyacı

Üstümüze meteor yağacak

Üstümüze meteor yağacak

Gökyüzü meraklılarını bugün ve yarın muhteşem bir gök olayı bekliyor. Ülkemiz semaları bu gece itibariyle, yani 12-13 Ağustos saat 21.00’den gün doğumuna kadar meteor yağmurlarıyla aydınlanacak.

Astronomide insanların ilgisini en çok çeken olaylardan biri olarak bilinen ve bu hafta sonu izlenebilecek olan Perseid meteor yağmuru, aslında geçmişte Dünya’nın yakınlarından geçen bir kuyruklu yıldızın kalıntılarından oluşuyor. Kalıntılar sürekli Güneş’in etrafında kaldığı için Dünya her yıl aynı tarihte kalıntıların arasına giriyor. Bu sebeple de meteor yağmuru her yıl aynı tarihte gözlemleniyor.

Her yıl Ağustos ayının başlarına denk gelen meteor yağmuru en yoğun bu gece (12 Ağustos) gözlemlenebilecek. Bu gece saat 23.00 itibariyle saatte yaklaşık 100’den fazla meteorun izlenebileceği tahmin ediliyor. Bu yüzden bu gece kendinize bir vakit oluşturun ve bu meteor yağmurunu kaçırmayın.
Bu gece meydana gelecek olan Perseid Meteor Yağmuru iki farklı şekilde gerçekleşecek. İlki arada bir denk geldiğimiz yıldız kayması şeklinde, ikincisi ise ateş topu şeklinde olacak.

Ayrıca meteor yağmurunu en iyi şekilde izlemek istiyorsanız ışık kirliliğinin az olduğu şehir dışında, gece karanlığa bürünen yüksek yerleri tercih etmeniz gerekiyor. Çünkü bu gökyüzü olayı çok hızlı ve saniyelik zamanlarda gerçekleşiyor. Ayrıca uzmanlara göre meteor yağmurunun en net şekilde izlenmesi için yere yatılarak çıplak gözle göğe bakılması gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR