Furkan Göktürk Yılmaz

Furkan Göktürk Yılmaz

Wimbledon başlarken

Wimbledon başlarken

Temmuz ayı geldi, çim kort sezonu açıldı. Tenis tarihinin en eski turnuvası ana tablo maçlarıyla bugün başlıyor.

Heyecan yüksek, Novak Djokovic yılın ilk iki Grand Slam’ini kazanarak İngiltere’ye geliyor. Dünya 1 numarası Carlos Alcaraz ise geçen hafta ilk çim kort şampiyonluğunu Queen’s Club’ta kazandı.

Carlitos’un oyunu turnuvanın ilk maçından final müsabakasına kadar olgunlaştı diyebiliriz. Bir sünger gibi, her şeyi hızlıca alıyor. İki isim fire vermeden ilerleyebilirse 2023 Wimbledon’un finalinde karşılaşacak. Şimdi biraz Djokovic’e bakalım. 24. Grand Slam şampiyonluğu için mücadele edecek Sırp raket tarih yazmanın peşinde.

Rafael Nadal’ın yokluğunda Roland Garros’ta fırsatı değerlendiren Nole Fransa’da üçüncü, toplamda yirmi üçüncü Grand Slam şampiyonluğuna ulaştı. Sene başında Avustralya Açık’ta da zafere ulaşan Sırp raket gözünü Golden Slam’e dikti. Teniste bir oyuncunun tek sezonda 4 Grand Slam turnuvasını birden kazanmasına Golden Slam adı veriliyor. Açık dönemde bu başarıyı gösteren bir oyuncu yok. Djokovic, Wimbledon ve Amerika Açık’ı kazanabilirse halihazırda darmadağın ettiği rekorlara bir yenisini daha ekleyecek, belki de en özelini.

IBM’in yapay zekasına göre Djokovic’in kurası seribaşları arasında turnuvanın en kolay ikinci kurası seçilmiş. Bunu masaya yatıralım. Yaşlanmış da olsa daha 3. turda Stanislas Wawrinka tehlikesi var. İkili arasındaki son 5 Grand Slam karşılaşmasının 4’ünü Wawrinka kazandı. Nole’ye karşı böyle istatistik tutturabilen başka bir oyuncu var mı, sanmıyorum. Yine de yaş aldıkça formdan düşen İsviçreli raket, Djokovic karşısında direnebilir mi bilinmez. Bu arada Stan Novak’tan yalnızca 2 yaş büyük.

Djokovic çeyrek finale kadar sorunsuz geldi diyelim. Tek erkekler kurasının 4. çeyreğinde Andrey Rublev, Alexander Bublik ve Nick Kyrgios gibi isimler yer alıyor. Rublev’in ismi büyük ama çim kortta nefesi yetmeyecektir. Bublik inanılmaz formda, çimde ATP Halle’yi kazanarak Wimbledon’a geldi. Kyrgios ise bildiğiniz gibi. Geçen hafta kendisine sorulan Djokovic’i bu turnuvada engelleyebilecek birisi var mı sorusuna “Ben engelleyemezsem kimse bunu başaramaz” yanıtını verdi. Geçen seneki finalin ilk setinde oynadığı tenisi hatırlayabilirse şansı var. Çim kortta o servislerle karşılaşmayı kim ister ki?

Nole yarı finale kadar sorunsuz ilerleyebilirse olası rakipleri geçtiğimiz yıl epik bir çeyrek final oynadığı Jannik Sinner ya da Roland Garros finalinde karşılaştığı Casper Ruud olacak. Ruud tipik bir toprak kort oyuncusu. Harika bir topspin forehand, açılı vuruşlar, hızlı ve dengeli ayaklar. Fakat kendisine çimde pek şans tanınmıyor. Şimdiye kadar Wimbledon’daki en büyük başarısı 2. tur.

Jannik Sinner ise çok farklı. Fileye çok yakın geçen derin ve hızlı flat vuruşlar, istikrarlı ve güçlü sayılabilecek bir ilk servis ve yaşına göre olgun bir mental güç. 21 yaşındaki İtalyan raket geçen sene Wimbledon’da Novak’ı neredeyse eliyordu. İlk iki seti gayet iyi bir performans ile hanesine yazdırmıştı. Sonrasında epik bir Djokovic geri dönüşü izlemiştik. Son setin 7. oyunundaki sliding crosscourt backhand winner hala hepimizin aklındadır. Hani yerdeyken Nole’nin uçuş pozisyonuna geçtiği vuruş.

Olası Sinner tehdidini aşan bir Djokovic finalde Alcaraz ile karşılaşır mı göreceğiz. Eğer gerçekleşirse kuvvetle muhtemel tarihe geçecek bir müsabaka izleyeceğiz. 2019 finalindeki Roger Federer - Novak Djokovic karşılaşmasından sonra televizyon kanalları iyi para yapacaktır.

Djokovic’in akıl almaz istatistikleri

Wimbledon öncesi Novak Djokovic’in elinde bulunduruğu rekorları hatırlayalım;

  • En çok Grand Slam kazanan erkek oyuncu (23)
  • Tüm Grand Slam’leri üçer kez kazanan tek oyuncu
  • En çok Masters kazanan erkek oyuncu (38)
  • Tüm Masters’ları ikişer kez kazanan tek oyuncu
  • Dünya 1 numarasında en çok kalan erkek oyuncu (390 hafta)
  • Bir sezonda en yüksek ATP puanına ulaşan oyuncu (2015, 16.785 puan)
  • Top 10 oyuncularına karşı en çok galibiyet alan erkek oyuncu (244 kez)
  • Sezonu en çok 1 numara kapatan oyuncu (7 kez)

Djokovic kariyeri boyunca Wimbledon’da toplam 86 galibiyet aldı. Aktif Top 20 oyuncularının toplam galibiyet sayısı ise 85. Turnuvaya katılacak oyuncular arasında Wimbledon şampiyonluğu bulunan yalnızca iki isim var, Andy Murray ve Novak Djokovic. Nole 2016 yılından beri Wimbledon’da maç kaybetmiyor. Düzenlenen son 12 Wimbledon’un 7’sini kazandı. Kariyeri boyunca katıldığı 70 Grand Slam’in 34’ünde finale yükseldi.

Büyük üçlünün 2011 öncesi ve sonrası Grand Slam şampiyonlukları

2011 öncesi;

  • Roger Federer: 16
  • Rafael Nadal: 9
  • Novak Djokovic: 1

Günümüz;

  • Roger Federer: 20
  • Rafael Nadal: 22
  • Novak Djokovic: 23

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR