Yapay zekanın etik sorunları saymakla bitmiyor: ‘Yapay Zeka Yasası’ ihtiyaç!

Yapay zekanın etik sorunları saymakla bitmiyor: ‘Yapay Zeka Yasası’ ihtiyaç!

Bilişim ve Teknoloji Hukuku Uzmanı İrem Kolbakır, yapay zekada etik sorununa ilişkin açıklamalarda bulundu. Uzman İrem Kolbakır, Türkiye’de konu ile ilgili çalışmaların eksikliğine değinerek, “Yapay Zeka Yasasına ihtiyacımız var” dedi.

Yapay zekanın veri gizliliği, kişisel mahremiyetin ihlali ve haksız gözetim gibi etik ve hukuki sorunlara neden olabildiğini vurgulayan Bilişim ve Teknoloji Hukuku Uzmanı Avukat İrem Kolbakır, “Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hem yapay zekanın sorumluluğu alanında hem de etik kuralların tespiti ve uygulanması bağlamında yasal regülasyonlara ihtiyaç var hatta Türkiye olarak bu konuda AB regülasyonlarının gerisindeyiz. Bizim de yapay zeka ile ilgili; AB’de onaylanan ve yürürlüğe girmesi beklenen münferit bir ‘Yapay Zeka Yasası’ düzenlemesine ihtiyacımız var” diyerek harekete geçilmesi gerektiğini belirtti.

3ara.jpg

SORUNLARIN DÜŞÜNÜLMESİ GEREKİYOR

Bilişim ve Teknoloji Hukuku Uzmanı İrem Kolbakır, yapay zekanın birçok sorunu çözebilecek potansiyeli olduğunu ve birçok alanda etkili bir şekilde kullanıldığını belirterek, “Ancak, bu güçlü teknolojinin kullanımı, bir dizi etik sorunu da beraberinde getiriyor. Veri gizliliği, algoritmik adalet, insana zarar verme potansiyeli gibi konular; yapay zekanın yaygın kullanımıyla ilgili düşünülmesi gereken önemli etik meseleler olarak karşımıza çıkıyor. Veri gizliliği ve güvenlik alanında ayrımcılık ve önyargılar, karar alma süreçlerinde şeffaflık eksikliği, kişisel mahremiyetin ihlali, sansür uygulamaları ve haksız gözetim gibi insan hakları ihlali yaratan uygulamalar iken; iş dünyasında günlük yaşamda daha fazla kullanılması dolayısıyla iş kaybı ve beraberinde getireceği sosyal ekonomik zorluklar ile yapay zeka sisteminin hatalı kullanımı durumunda sorumluluk ve hesap verilebilirlik konusu görülebiliyor” diye konuştu.

2ara.jpg

SÜRECİN BAŞINDAYIZ

Uzman İrem Kolbakır, yapay zeka geliştiricileri ve araştırmacıların etik ilkeler ve kılavuzlar oluşturarak yapay zeka teknolojisinin gelişimi ve kullanımı sırasında dikkate alınması gerekenleri belirlemeye çalıştığını aktararak, “Biz henüz daha sürecin başındayız dediğimiz bugün yolumuz uzun ve ilerleme kaydetmeliyiz. Yapay zeka alanında etik sorunlarla başa çıkmak için disiplinler arası yürütülecek ortak çalışmalar ve işbirliği gerekiyor” dedi.

avukat-irem-kolbakir.jpg

AB’NİN GERİSİNDEYİZ

İrem Kolbakır, "Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hem yapay zekanın sorumluluğu alanında hem de etik kuralların tespiti ve uygulanması bağlamında yasal regülasyonlara ihtiyaç var hatta Türkiye olarak bu konuda AB regülasyonlarının gerisindeyiz. Bizim de yapay zeka ile ilgili; AB’de onaylanan ve yürürlüğe girmesi beklenen münferit bir ‘Yapay Zeka Yasası’ düzenlemesine ihtiyacımız var” diyerek sözlerini sürdürdü.

2aeraa.jpg

EYLEM PLANI YAPILMALI

Kolbakır, “Kripto paralar hukuku, otonom araçların hukuki sorumlulukları, veri ihlallerinde sorumluluk halleri, yapay zekanın dahil olduğu suçlar bağlamında ceza hukuku, fikri mülkiyet hukuku bağlamında ve çoğaltılabilecek her türlü hukuk disiplini bağlamında yapay zekanın sorumluluğu ve yapay zeka kullanılan hallerde gerçek ve tüzel kişilerin sorumluluk hallerinin düzenlenmesi için yasal düzenlemelere gereksinim var. Yapay zekada etik kuralların belirlenmesi için kapsamlı bir çalışma ve eylem planı olmalı” şeklinde sözlerini noktaladı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.