Göknur Çekinmez

Göknur Çekinmez

15 Mayıs İklim Günü

15 Mayıs İklim Günü

İklim değişikliği, uzun yıllar boyunca hava koşullarında yaşanan değişiklikler olarak tanımlanıyor. Söz konusu hava koşulu değişikliği; okyanuslarda çok daha belirgin. Ancak kara yüzeylerinde ve buz tabakalarında da güçlü bir etki var.

Dolayısıyla hayvan, insan ve bitki yaşamı için değişen koşullar ortaya çıkıyor. Son yıllarda da bu durum, dünya genelinde bir iklim krizi şeklinde karşılık buluyor.

Bilindiği üzere atmosfer, bir gaz kütlesi. Farklı gazların bir sentezi olarak da yorumlanabilir. Bu gazların oranlarında artış meydana geldiğinde iklimde kuraklık yaşanıyor. Bu kuraklığın sonucunda doğada çölleşme başlıyor. Yağışlarda görülen dengesizlik durumu da iklim krizi ile birlikte yaşanan önemli değişiklikler arasında yer alıyor.

Küresel ısınmanın yanı sıra birçok etken iklim değişikliğinin nedenleri arasında yer alıyor. Bu etkenleri aşağıdaki şekilde sıralamak mümkün:

Nüfus artışı,

Enerji tüketiminin artması,

Toprak kullanımları,

Ormanların yok edilmesi ve ağaçlandırmanın azalması,

Ulaşımın hızlı bir şekilde artışı,

Atıkların su, hava ve toprak kirliliğine yol açması.

İklim değişikliği ile beraber yaşanan küresel iklim krizinin etkileri 15 Mayıs Yeryüzü İklim Günü kutlamasıyla ön plana çıkarılıyor ve çözümler aranıyor.

-Küresel İklim Krizinin Nedenleri ve Sonuçları-

İklim krizinin ana nedeni olarak küresel ısınma gösteriliyor. Günlük hayatta kullanılan kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtlar tüketilirken atmosfer çevresinde bir gaz katmanına dönüşüyor.

Bu katman sayesinde dünyaya ulaşan güneş ışınları emilerek ısının hapsolmasına yol açıyor ve sera gazı etkisi yaratıyor. Sera gazlarının yoğunluğunu artıran bir diğer faktör de yürütülen endüstriyel ve tarımsal faaliyetler olarak görülüyor.

Küresel ısınmanın sonuçlarına bakıldığında tek bir noktada değil farklı noktalarda etkisi olduğu fark ediliyor. Çünkü küresel ısınma ve iklim krizi, insanlık için birçok sorunu beraberinde getiriyor.

Buzulların erimesi

Deniz suyu seviyesinin yükselmesi

Fırtına, sel, yağmur miktarında artış ile gelen dengesiz yağış

Kuraklık

Buharlaşma

İklim değişikliği sağlık açısından da büyük sorunlar yaşanmasına sebep oluyor. İşte iklim krizinin insan sağlığına zararlarını şu şekilde listelemek mümkün.

Daha yoğun ısı sebebiyle artan yangınlar ağaçları yok ediyor ve yaralanmalara sebep oluyor.

Hava kirliliğine neden oluyor. Böylelikle hastalık riskiyle beraber ölüm riski de artıyor.

Özellikle yoksul bölgelerde yetersiz beslenme söz konusu, çünkü gıda üretimi düşüyor. Bununla birlikte su kıtlığına ve göçlere de sebep oluyor.

Bulaşıcı hastalıklar su ve vektörler aracılığıyla daha sık bulaşmaya başlıyor.

İklim krizi su ve besin zincirini bozarak yaşam için gerekli olan sağlıklı ortamı yok ediyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR