Vahit Aldı

Vahit Aldı

İmdat: OSB malımıza çöküyor

İmdat: OSB malımıza çöküyor

Sincan’ın Yeni Çimşit gibi mahallelerinde devam eden kamulaştırma davalarında artık bıçak kemiğe dayanmış durumda.

Hak sahibi vatandaşlar o kadar üzülüyor ki, Allah muhafaza isyan noktasına gelmişler.

Sanayi Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara Valisi Vasip Şahin ile ASO 1. OSM Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Akdaş’tan imdat ve insaf diliyorlar…

Basına gönderdikleri ve benim de elime geçen açıklamalarında, yaşadıkları haksızlığı şöyle anlatıyorlar:

“Değerli basın mensupları:

İmdat: OSB malımıza çöküyor.

Bizler, Ankara Sincan’lı vatandaşlarız. Sahibi olduğumuz tarlalar, bağ ve bahçeler “kamulaştırma” ile üç kuruşa elimizden alınıp, Sincan OSB’li işadamlarına veriliyor.

-Sanayi alanı olacakmış, işadamlarına verilecekmiş; Sincan OSB ve Valiliğe “malımız elimizden çıkmasın, hakkımız oranında hisse verin” dedik, REDDEDİLDİ.

-Bizler sade vatandaşlar olarak, “malımız ille elimizden alınacaksa bari değerini verin” dedik REDDEDİLDİ. Bize emsallerinin 10’da 1’i fiyat teklif edildi.

-Teklifi kabul etmedik diye, kamulaştırmayı yapan Valilik tarafından hakkımızda 2021’de davalar açıldı. Sincan Batı Adliyesi’nde ki Değer Tespit Davaları’nın bir kısmı sonuçlandı, bir kısmı halen devam ediyor.

Yargı hakkımızı verir diye umuyorduk, davanın açıldığı tarihteki resmi emsal ne ise onun üzerinden değer biçilir dedi mahkeme. 3 yıl önceki emsalden hesaplama yapılıyor. Türkiye’deki bir malın 2021’deki değeri ile 2024’teki değeri arasındaki farkın herkes ama herkes farkında.

Affedersiniz ama eşeğin bile fiyatı en az 10 kat artmışken, mahkeme bize “Yapacak bir şey yok. Kamulaştırma kararı çıkmış ve kanun böyle, sizin yerinizde olmak istemezdik” deyip, gaspa göz yummamızı istiyor.

Ve tüm bunlara rağmen, henüz mahkeme sonuçlanmamış olmasına rağmen, Sincan OSB, tarlalarımız üzerine tabelalar asmış, alt yapı çalışmaları başlatmış durumda. Henüz tapusu bizde, tapusu. Üç kuruşa da olsa henüz Sincan OSB’ye geçmemiş, nasıl yapılır bu?

Vatandaşa güncel emsal değeri bile çok görülen malın değeri, Sincan OSB’ye geçtiği an sanayi arsası olmuş olacak ve fiyatı katbekat artacak.

Sade vatandaşın malı üzerinden dönen bu nasıl iş, bu nasıl bir rant?

Kim bu rantın kaymağını yiyenler?

Lütfen sesimize ses verin.”

***

Kamulaştırma davalarında değer tespiti yapılırken “davanın açıldığı tarihteki rayicin baz alınacağı” bir gerçek.

Kanun böyle ve asıl sıkıntı burası zaten.

Düşünün Türkiye’de 2021’deki fiyatı ile bugünkü fiyatı aynı olan bir mal var mı?

Ne mümkün?..

Aksine iğneden ipliğe hemen her şey katbekat artmış durumda.

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verileri bile 2021’de yüzde 36, 2022 ve 2023’te yüzde 64’lerdeydi. Bu yıl da en az 50’lerde olacağı tahmin ediliyor.

Tüm bunlara; bu olağanüstü enflasyona rağmen, Sincan OSB’nin kamu gücüyle sade vatandaşın malını bugün 3 yıl önceki rayiçten alıyor olması olacak iş mi? Bu kabul edilebilir mi?

Değer tespit davaları 2021’de açılmış. Yıl olmuş 2024; halen devam ediyor. Mahkeme bilirkişileri son derece gerçekçi bir rayici bile baz alsa, bu rayiç bugün halen öyle midir?

Hak sahibi vatandaşların anlattıkları kadar var; resmen adamların malına çökülüyor.

Yapmayın bunu…

Sayın Sanayi Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Sayın Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Sayın Ankara Valisi Vasip Şahin ve Sayın ASO 1. OSM Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Akdaş… Seyretmeyin, görün bu gaspı ve dur deyin…

Yüzlerce hak sahibi vatandaş, isyan noktasına gelmiş; faturayı Sincan OSB’den ziyade siyasilere, devlete kesiyor, bilesiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR