Şule Erciyas

Şule Erciyas

Namazın Önemi

Namazın Önemi

Namaz belirli vakitlerde belirli hareket ve okuyuşlarla yerine getirilen önemli bir ibadettir. Namaz İslam'ın imandan sonra gelen en önemli emridir, dinin direği ve Müslümanlığın temel taşıdır. Namaz imanın alametlerindendir, namaz kul ile Allah arasında yüksek bir bağdır, namaz Allah'ın kudretini idrak eden ve büyüklüğü karşısında hayranlık duyan insanın bu hürmet ve hayranlığını en münasip söz ve hareketlerle dile getirilmesidir.

Namaz kulun günde beş defa Yaratan'ın huzuruna çıkması divanında durması demektir. Bu yüce divanda arada hiçbir vasıta olmadan her türlü dilek ve ihtiyacını kul bizzat Allah'a arz eder, ona sığınır, yalnızca ondan yardım diler. Böylece Peygamber Efendimizin Miraç'ta gerçekleşen Allah ile konuşması hadisesi namaz içinde sembolik olarak yaşanmış olur, bu sırra işaret için Peygamberimiz "namaz müminin miracıdır" buyurmuştur. Namaz diğer varlıkların bütün ibadet şekillerini bir araya toplayan özlü bir ibadettir.

Kuran-ı Kerim'in ifadesine göre kainatta bütün mahlukat Allah'ı devamlı olarak zikir ve tesbih etmektedir. Hiçbir şey yoktur ki Allah'ı tesbih etmesin, Allah'ı zikretmesin, Allah'a ibadet etmesin, fakat siz onların bu tesbih ve ibadetlerini anlayamazsınız. Namaz Allah'ın yüce şanını sonsuz kudretini anlatan en güzel şekil ve kelimelerden meydana gelmiştir. Namazın içinde tevhid, tesbih, hamd, şükür, hürmet, bütün müminlere hayır dua, peygamberimize salatü selam bulunmaktadır. Kuran okumak başlı başına bir ibadettir, namazda da bir miktar Kuran okunmaktadır.

Müminlerin birbirleri ile selamlaşmaları ayrı bir ibadettir, namaz sonunda selam da vardır. Namaz, Kuran ile sabit olan kesin bir farzdır. Aklı başında ergenlik çağına girmiş olan kadın ve erkek her Müslüman için kılınması gerekli pek değerli bir vazifedir. Bu önemli bir farz ibadetidir. Yerine getirenler Allah'ın pek çok lütuf ve inayetlerine ererler.

Namazın farz oluşunu inkar etmek mümini dinden çıkarır, ancak farz olduğunu inkar etmeksizin ihmal ve tembellikten dolayı bu ibadeti yapmayan kimseler ise manevi yönden büyük zarar ve kayıplara uğrarlar. Kuran-ı Kerim'de birçok ayette müminler namaz kılmakla emredilmişlerdir. Muhakkak ki namaz, vakitlendirilmiş ve belli vakitlere tahsis edilmiş olarak müminlere farz olmuştur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR