Abdulkerim SOLAK

Abdulkerim SOLAK

Threads Öncesinde Kapatılması Gerekenler

Threads Öncesinde Kapatılması Gerekenler

Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir sosyal içerik platformu olan Threads, Instagram ve Facebook’un sahibi Meta Inc. Tarafından 5 Temmuz 2023 tarihinde hizmet vermeye başladı. Tanıtımından sadece bir gün sonra, 55 milyon kayıtlı kullanıcıya erişen Threads, bu erişim sayesinde kırılması güç bir rekora daha imza attı. Twitter ve Instagram gibi aynı prensip ile kullanılabilen Threads uygulaması; metin, resim ve video gibi pek çok içeriğe ev sahipliği yaptı. Beğeni, paylaşım ve yorum gibi; diğer sosyal medya uygulamalarında mevcut olan tüm özelliklerin aynısı Threads uygulamasında da yerini aldı.

Threads uygulaması, Instagram ile bitişik olarak kullanılabilen bir yazılıma sahipti. Threads kullanmak isteyen bir kullanıcı, Instagram hesabına sahip olmalı ve Instagram’da yer alan kullanıcı adı ile Threads uygulamasını kullanmak durumundaydı.

Pek çok kişi bu durumdan şikâyetçi olsa bile, Threads geçtiğimiz günlere kadar milyonlarca kişi tarafından yaygın olarak kullanılmaya devam etti. Sadece Rekabet Kurumu’nun Threads ile ilgili kararını açıklayana kadar.

Meta Inc. tarafından, eski adıyla Twitter ve yeni adıyla X olarak bilinen uygulamaya rakip olarak piyasaya sunulan Threads uygulaması, son günlerini yaşıyor.

Geçtiğimiz ay Rekabet Kurumu tarafından Meta Platforms ile ilgili olarak yürütülen soruşturma kapsamına göre; şirkete günlük 4.8 milyon TL idari para cezası kesildiği kararı açıklanmıştı.

Threads ile ilgili olarak alınan karara göre; Rekabet Kurumu, Instagram ile Threads uygulaması arasındaki veri aktarım mekanizmasının neden olabileceği oluşabilecek veri birleştirme davranışının engellenmesi yönünde geçici tedbir uygulanmasına karar vermişti ve bu karara göre; Threads uygulamasının 29 Nisan 2024 tarihinden itibaren geçici olarak Türkiye'deki faaliyetlerini durduracağı açıklandı.

Threads öncesinde kapatılması gerekenler de var. Örneğin; ismini bile söylerken sinir olduğum “Tiktok”

Ben hayatımda bu kadar amaçsız ve bu kadar gereksiz bir içerik oluşumunun daha var olduğunu görmedim. Sosyal medyada bilginin paylaşılması bir yana dursun, Tiktok genelinde, ne olduğu belirsiz saçma, sapan paylaşımların ülke gündeminde “alakasız” yer edinmesi gibi bir düzen daha görmedim.

Televizyonda yayınlanan diziler ve filmler “ailelerin ahlakını bozuyor” denildiğinde ortalığı ayağa kaldıranların, Tiktok genelinde; neredeyse istismar diyebileceğimiz amaçlarla vakit geçirmeleri rezaletin ta kendisidir. Umarım Rekabet Kurumu veya Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından sadece beni değil, binlerce insanı sevindirecek haber gelir ve “tiktok kapatıldı” denilir.

Şubat ayında Kanada, Mart ayında ise; Yeni Zelanda, Belçika, İngiltere ve Norveç gibi ülkeler Tiktok’un hükümete ait elektronik cihazlarında ve telefonlarında kullanılmasını yasaklamıştı. Ayrıca İsveç Savunma Bakanlığı’nın da aldığı karara göre güvenlik endişeleri

nedeniyle personelin iş telefonlarında tiktok uygulamasını kullanmasının yasaklandığını bildirmişti.

Türkiye Cumhuriyeti olarak da, umarım tiktok ve benzeri uygulamalar nedeniyle güvenlik ve tehdit oluşturabilecek herhangi bir sorun ile karşı karşıya kalmadan “kapatılma veya erişim kısıtlaması” işlemi uygulanabilir. Çünkü işin altından kalkılması zor durumlar yaşandığında, suçluyu aramak için geç kalınmış olabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR