Osman Akdoğan

Osman Akdoğan

454 esnaf ve 3 bin çalışanda yıkım endişesi

454 esnaf ve 3 bin çalışanda yıkım endişesi

Maltepe Pazarı'nın akıbetinin ne olacağı yıllardır merak ediliyordu. Akıbeti hakkında tartışmalar sürerken Büyükşehir Belediyesi ilginç bir hamlede bulundu. Bilindiği üzere Büyükşehir, Ulus'taki Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK)  ait bazı taşınmazlar karşılığında Maltepe Pazarı'nın arsasını 2016 yılında trampa etmişti yani değiş tokuş yapmıştı. 
Büyükşehir Belediyesi şimdi üzerinde Maltepe Pazarı'nın da bulunduğu arsayı SGK'ya boş teslim etmek adına esnaflara tahliye tebligatı gönderdi. Kış ayında ekmek mücadelesi veren esnafı bu tebligatlar endişelendirdi. 
Ekmek teknelerini kaybetmekten dolayı kaygılanan esnaflar şimdi ne yapacaklarını kara kara düşünüyor. Hele ki bu kararın kış vakti alınması oradaki insanları oldukça kızdırıyor.     
Esnaflar, bu karardan vazgeçilmesi adına bazı girişimlerde bulunuyorlar; ama kendilerine söylenen net bir şey yok! İlgili bakanlık "müsterih olan kimse mağdur olmayacak"  demesine rağmen bu konuda somut bir adımın atılmamasından dolayı esnafların endişeleri sürüyor. 
Pazarda 454 stant ve 3 bini aşan çalışan var. Yani binlerce kişinin çorbası bu pazardan kazanılanlar ile kaynıyor. 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün işsizliği azaltmak adına işverenlere "işçi alın" uyarı yaparken bu pazarın yıkılması halinde binlerce kişinin işsiz kalacağını düşünmek insanı bir hayli üzüyor. 
Devletimiz çok şükür büyük ve kimseyi mağdur etmeyecek güçte. Eminim ki Maltepe Pazarı esnafının mutsuz yüzü güldürülecek. 
Burada Büyükşehir Belediyesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına büyük iş düşüyor. Mustafa Tuna'nın bugünlerde dilinden düşürmediği "ortak iş bilirliği" sözünden hareketle bu sorunun ivedilikle çözülmesi gerekiyor. Büyükşehir, "Arsa artık bizim değil" dese de bu konuyla ilgilenilmesi gerekiyor.
Çözülmeyecek iş değil. Her sorunun bir çözümü olduğunu unutmamakta fayda var. Bürokratik engelleri beklemeden ortadaki mağduriyet biran önce kaldırılmalı.
Esnaflardan edindiğim bilgilere göre ilgili bakanlık yetkilileri bütçe görüşmelerinden dolayı şimdi değil esnafla Ocak ayı içerisinde görüşebileceklerini söylemişler. Binlerce kişiyi yakından ilgilendiren meseleye açıklık getirilmesi konusunda ve esnafı rahatlatması adına yarım saat ayrılacak vaktiniz yok mu efendiler? 
Önceki gün Maltepe Pazarı'ndaydım. Pazar çalışanlarının yüzünde mutsuz bir ifade. Pazar çalışanları kara kara düşünüyor. Bu mesele ekmek meselesi başka bir şeye benzemiyor. O insanlar gelecekleri hakkında bilgilendirilmek istiyor. Her an akıllarında bu sorunlar var. Moralleri sıfır olmuş. Sizden ricam bu kişilere az bir zaman ayırın ve onlara net bir şey söyleyin ki insanlar da ona göre bir yol izlesin. 
Biliyorsunuz ki Altındağ'daki Yunus Emre Çarşı'sı üzücü bir şekilde yandı ve devletimiz yenisini yaptı. Keçiören'deki Osmanlı Pazarı üzücü bir şekilde yandı ve devletimiz yine hiçbir esnafı mağdur etmeyerek yenisini yaptı. Ülkemizde bu güzel şeyler yaşanmışken Maltepe Pazarı'nın mağdur edilmesi kimseye yakışmaz.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR