Ali İLKBAHAR

Ali İLKBAHAR

Aile

Aile

Huzur bulduğumuz, güvenli limanımız. Aileyi oluşturanların her birinin yeri katkısı farklı, fedakarlığı yüreğimizi ısıtan, görmeyince hasretle özlemle aradığım en kıymetlilerimiz. Küçükken koşarak gelip sarıldığımız sevgisini, varlığını sevgimizle herkeslerden kıskandığımız. Öksürse, oh dese ne oldu diye endişelendiğimiz dayanağımız. Allah'ın bize lütfettiği güvencemiz, huzur ve emin olduğumuz, yokluğuna dayanamadığımız, varlığından bıkmadığımız. Kaç yaşarsa yaşasın yüz yaşı da geçse de doyamadığımız ailemiz. Rahmetli olduklarında ölünceye kadar yüreğimizdeki sıcaklığını, hasretimizi, yokluğuna alışamadığımızı her fırsatta dile getiririz.

Zaman zaman mezarlıklarda bile ziyaretimizde bir sürü yaşananlar aklımıza gelir. Bir şerit sıralarken gözyaşımızın silinmesiyle bizleri yetiştirip sevmeyi, çalışmayı, yardımlaşmayı, fedakarlığı yaşatan şükür ve beraber öğrendiğimiz duaların kul olduğumuzu bilerek yaradanımıza yalvarışımızı kalben sıcaklığı ile yaptığımız taleplerimizi koruması için, şükürlerimizi aklımızdan çıkarmadığımızın, yaradanımıza teşekkürü, seni tanıtan yuvamızın mimarlarının yaşayana hayırlı ömür, ölenlerimize rahmet için cennette buluşma arzu ve gayretimizi yapar. Allah'ın müjdesinin huzuru ile yuvamızın huzurluluğu, sıcaklığı azim ve gayretimize can olur.

İlk okulumuz, gönül dünyamızın mimarları dedem, anneannem, babaannem, annem ve babam. Karıncayı bile korumayı, insanlara ve hayvanlara bizi çepeçevre saran yeri göğü içinde olanları sevmeyi. Her karanlığı aydınlatan Kur’an-ı Kerim'i, duaları öğreten gönül manevi mimarlarımızın inşası üzerinden gelen okullu yıllar. İlk temel sağlamsa üzerine konanlar insanlığımızı unutturmayan insanlara faydalı olmayı, kardeşliği, paylaşmayı, vatan sevgisini, dede, ebe, ana, baba, kardeş, akraba sevgisi inşası, bizi biz yapan yol taşlarımız.

Bugün doğumdan ölüme kadar onlardan üstüne eğitimle ilave edilenler başarılı olmamızı, huzurlu, mutlu olmamızı sağlayan gönül dünyamız mimarları ailenin duvarları, çatıları, kapıları, kotaran hazırlayanları, yemeden yediren, kendine almadan aile fertlerinin ihtiyaçlarını alan, gözü gibi koruyan dünyada en güvendikleri limanları öldükten sonra ahiretlikleri. Büyük, küçük aileler güçlü olduğumuzda her şeyimizin güçlü olduğu çatlama, parçalandığında, onarılmayan yaralar açan ailemiz.
Güçlü ailelerimiz güçlü toplumları oluşturduğundan, Çanakkale'de, milli mücadelede tarih boyu destanlar yazan o güçlü ailelerin yazdığı destanlar, kahramanlıklar hep yüreğimizi kabartır. Gurur kaynaklarımızdır.
Bugün bu güçlü yapı saldırı altındadır. Koruma benliğini, kendisini güçlü yapan değerlerin saldırısı altında Kurtuluş mücadelesi vermektedir. En önemli kutsal müessesenin yuvamıza saldırı karşısındaki durumları üzüyor. Rabbimizden bu en büyük, güçlü moral merkezimiz canlarımızın olduğu yuvalarımız çırpınıyor, didiniyor, ayakta durmaya uğraşıyor.

Yuvanın en fedakarı, tabiri caiz ise saçını süpürge yapan, elini öptüğümüz, yanımızda yüreğimizde en kıymetlimiz, Allah'ın en büyük müjdesi cenneti onun ayağının altına serdiği, hiç doyamadığımız analarımız. Yuvanın en büyük, en fedakâr, yaşatmak korumak için didinen, çırpınan, eli ayağı öpülesi, ailenin direği ana. Yuvayı yapılan saldırılardan korumaktan yorgun, bu çatıyı korumak için herkesi her kurumu, yetkilileri göreve davet ediyor, Allah'tan koruması için dua ediyoruz.

Duydukça aklımızın almadığı evin en ana direğine zulmeden, döven babalıktan çıkanları anlayamıyorum.

Her fırsattan çatışma sebebi arayan babaya saldırma kavga ortamını oluşturanların yaptığı babanın evden uzaklaştırılmasını anlayamıyorum. Bu insan sonra eşinin, çocuklarının, akrabalarının yüzüne nasıl bakacaktır.

Anne baba devlet yeni yasalarla yuva çatırdamaya safhasına gelmeden, anneler ağlamadan, babalar yuvayı koruma özelliklerini yitirmeden, ortada heder olacak çocuklar olmadan, yuvalarımız sos verirken herkes, yetkililer çatırdayan yuvaların kurtarılması için gereken bütün çareler yapılmalıdır.

Yuvada çatışma kesinlikle olmadan saygının, sevginin birlikte koruyarak yavruların ortada kalmadan, gurur duyacağınız örnek evlatları yetiştirme. Eserlerimizle gurur duyacağımız. Çatırdayan, yıkılmayan yuva düşmanlarını sevindirmeden, yeniden kurulan dünyanın inşasında desteği olan insanlık mimarlarının yetiştirdiği yuvaların toparlanıp, kenetlenip bir beraber örnek aileler bizi geleceğe taşıyacak yüzümüzü güldürecektir.

Güçlü devletler güçlü ailelerle olur. Hayırlı geleceği inşa edersek evlatlar da güçlü, mutlu, huzurlu ailelerde yetişir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR