Faruk Gökyurt

Faruk Gökyurt

Aman Dikkat!!!

Aman Dikkat!!!

Kış mevsimini yaşadığımız şu günlerde soğuk havalar iyiden iyiye insan hayatını etkiler duruma geldi. Evler, yollar, iş yerleri insanın yaşadığı birçok mekân soğuk havaların etkisi altına girdi. Yaşadığımız kış şatları bazı bölgelerdeki kar yağışları ile beraber güzel manzaralar ortaya çıkarsa da içinde birçok tehlike de barındırıyor.

Soğuk havalar ve kış şartları özellikle kara yollarında kazalarında artmasına neden oluyor. Uzmanlar sürücülerin trafik kurallarına uymaları için birçok kez uyarılarda bulunuyor. Sürücülerin yola çıkmadan önce lastik ve zincirlerine dikkat etmesi ve araç bakımlarının eksiksizce yapmaları isteniyor. Ayrıca meteorolojinin yaptığı uyarılarda, “İç ve doğu bölgelerde pus ve yer yer sis ile birlikte buzlanma ve don olayı bekleniyor. Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunda çığ tehlikesi bulunmaktadır” ifadeleri ile don tehlikesine de dikkat çekiliyor.

Tabi ki bir tehlikede evlerimizde bulunuyor. Geçtiğimiz hafta içi keleme aldığım haberde bu tehlikeye dikkat çekerek vatandaşlarımızla uyarı niteliğinde bir haber paylaşmıştık. Gelin birazda o haberimize göz atalım. Haberimizde, “Kış mevsimini yaşadığımız şu günlerde özellikle yurdun karasal iklim yaşadığı İç ve Doğu Anadolu bölümlerinde hava sıcaklıkları eksi derecelerde devam ediyor. Uzmanlar sıcaklıkların eksilere düştüğü şu günlerde su sayaçları ve bina içi ana kolonların donma ihtimaline karşı vatandaşları uyarıyor. Alınması gereken tedbirlerle donmalara karşı önlemleri sıralayan uzmanlar, su sayacı, abone şube yolu ve kolon borularının ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanarak korunması ve suyun kullanılmadığı zamanlarda çok az miktarda açık bırakılması sonucunda borularda ortaya çıkacak donmalar ile donmaların önüne geçilebileceğini vurguluyor” ifadeleri ile kapımızın önünde duran su sayaçlarına dikkat çekmiştik.

Uzmanların uyarıları ile hazırladığımız haberimizde “Çocukluğumuzdan da hatırlandığı gibi vatandaşlarımız donan sayaçların ya da su borularının çevresinde ateş yakarak ya da sıcak su dökerek donan borunun çözülmesini beklerdi. Fakat uzmanların yaptığı açıklamalara göre bu yöntem doğru değil. Donan sayacın ya da borunun üzerine dökülen sıcak su ya da yakılan ateş ani genleşme ile boru patlamalarına neden olabilir. Tesisatta daha büyük sorunlar çıkarmamak için ani müdahalelerden kaçınılması öneriliyor. Uzmanlara göre en iyi müdahale ise tesisatta durağan su bırakmamak oluyor” diyerek uyarılarda bunmuştuk.

Haberimizin devamında, Uzmanlar konu hakkında, “Çok soğuk havalarda şebekede durağan su bırakmamak gerekir. Çok soğuk havalarda, sokaklardaki çeşmelerin de kullanıldıktan sonra bir miktar açık bırakılması, kesintisiz hizmetin aksamaması için çok önemlidir. Kış aylarında sayaçların korunması için; sayacın bulunduğu yere beton, ahşap veya demirden bir muhafaza yapılmalıdır. Abonelerce tedbir alınmaması halinde; soğuğa karşı hassas olan su sayaçlarının ve tesisatın kolayca patlayacağı ve onarımının pahalı olacağı, hatta gövdesi patlayan sayacın tamir imkânı olmayıp hurdaya çıkacağı, ayrıca önemli miktarda su kaybına yol açacağı unutulmamalıdır. Donan sayaca ve tesisata ateş tutulmamalı ve sıcak su dökülmemelidir” uyarılarında bulunuyor demiştik.

Haberimizde konu ile alakalı son olarak, Uzmanlar, “Donma riskini ortadan kaldırmak için sayaçların ve su borularının hava ile temas eden açık bölümleri, cam yünü, bez parçası, talaş, boru kılıfı gibi maddelerle kaplanarak koruyucu önlemler alınmalı. Sayaç yerinin ayrıca temiz, aydınlık ve rüzgâr almayacak şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Bazı abonelerimiz donan sayaç ve su borularına sıcak su ve ateşle müdahale ederek açmaya çalışıyor. Bu da sayaçlara zarar vererek, bir daha kullanılamaz hale getiriyor. Donan sayaçlara kesinlikle bu şekilde müdahale edilmemelidir. Donma sonucu patlayan sayaçtan akan su diğer sayaçların donmasına da neden olmaktadır. Bu durumda suyun vanadan kapatılarak kesilmesi ve vakit kaybetmeden yetkililere başvurmak gerekir” dedi ifadelerini kullanmıştık.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR