Ahmet Fidan

Ahmet Fidan

Ankara Kızılay’da Yeni Bir Mekân:

Ankara Kızılay’da Yeni Bir Mekân:

 

 Kalem

 Cumhuriyetin yüzüncü yaşına girerken gerek resmi ve gerekse sivil toplum kuruluşlarının tarihinde en çok üzerinde konuşulan şüphesiz Diyanet İşleri Başkanlığı öne çıkmakta.

Son senelerde, Diyanet Vakfı sosyal hayatla daha iç içe atılımları ile dikkat çekmektedir. Türkiye Diyanet Vakfı Kadın Aile ve Gençlik Merkezi (KAGEM) Ankara, Kızılay Ademyavuz Sokak’ta, müstakil bir binada faaliyetlerini sürdürmektedir

Diyanet İşleri Başkanı Sayın Mehmed  Görmez’in “Diyanet zaman zaman sistemin, zaman zaman İslâm’ın hizmetinde olmuştur.” Tespiti doğrudur. Böyle bir tespitten yola çıkarak Diyanet İşleri’nin bugün mecrasında olduğu söylenebilir mi?  Tartışılabilir.

Diyanet İşleri Vakfı’nın yayınladığı 44 ciltlik  “İslâm Ansiklopedisi” irfan hayatımıza sunulan en önemli ve kalıcı hizmettir.

Ankara’nın eski günlerini hatırlayanlar bilirler. Kızılay ve civarı solun, kendi deyimleri ile entellere, Ulus ve civarı muhafazakâr kesimlere aitti.  Ulus, Hacıbayram Camii ve çevresi muhafazakârlara,  Kızılay, bürokrat ve sol düşüncenin kapsama alanındaydı.

Yukarıdaki tasnifin istisnası, GMK Bulvarı Uz Apartmanının üçüncü katında Türkiye İmam Hatip Okulları Mezunları Dernekleri Federasyonu önemli bir iletişim ve kültür üssü görevi görmekteydi. Not düşmek gerekirse Saatçi Musa Abi’nin mütevazı dükkânı ise başka bir görev ifa etmekteydi.

İktidar değişikliğine paralel olarak Ankara’nın sosyal yapısı ve kimliği de farklılaştı. Muhafazakârlar Kızılay’a taşındı. Sol iyice küçüldü ve şimdilerde Sakarya caddesine sığındı.

Diyanet İşleri Vakfı kadın kolları Kızılay’da önemli bir hizmete ev sahipliği yapmaktadır. KAGEM, 1996 yılında kurulmuştur. 2011 yılında yeniden yapılandırılarak ilgi ve sorumluluk alanları genişletilen KAGEM, yürüttüğü projelerle genel ve özel gruplara din, düşünce, kültür, edebiyat ve sanat hayatımızda katkı sunmak üzere besleyici kuşatıcı ve geliştirici faaliyetler yürütmektedir.

Toplumu ayrıştıran her türden kategorik yönelim ve eğilimlerin uzağında duran KAGEM, toplumsal sorunların tespit ve çözümüne yönelik etkili, kalıcı ve sürekli projeler üretmek için alanında yetkin akademisyen, entelektüel ve uzmanların katkılarıyla çalışma alanlarındaki bilgi birikimini geçmişle gelecek arasında sağlam köprüler kurarak gün yüzüne çıkarmayı hedeflemektedir.

KAGEM, yukarıda kısaca temas edilen faaliyetlerinin yanında Kızılay Adem Yavuz Sokakta bulunan merkezin girişinde zengin bir kütüphanesi, kitap satış reyonları ve lokali ile hizmet vermektedir. Kalem adı verilen lokal büyük bir ihtiyacı karşılamaktadır.

Hemen ifade etmek gerekir ki görevli personel son derece nazik, kibar ve işlerini biliyorlar. Lokal, daha çok gençlerin bir araya gelmelerine yönelik düşünülmüş. Ama müşterilerinin şimdilerde büyük çoğunluğunu emekliler ve orta yaşlılar oluşturmaktadır.

Kalem, kısa geçmişine rağmen, daha şimdiden özel bir çevreyi bünyesine katmış bulunmaktadır. Eskiden beri birbirleri ile tanışanlar, yeni tanışanlar tam bir kalem çevresi meydana getirmiş. Tam bir aile ortamı ve buluşma mekânı. Zaman zaman düzenlenen kültür ve sanat faaliyetleri ise kayda değer zenginlik.

Kalem, sunduğu hizmetle uzun zaman ihtiyaç duyan, açığı hissedilen bir boşluğu doldurmaktadır. Çünkü benim gibi kahve alışkanlığı olmayan, evin dışında huzur arayanlar için tam bir huzur vadisi.

Zamanını dostları ile geçirmek isteyenler için ideal bir mekân olan Kalem, pek çok insanın adeta sığınak limanı.  Farklı yayınevlerinin kitapları yanında gönül rahatlığı ile aile ortamı içinde sohbet edilen, zaman zaman güncel konuların tartışıldığı, eski bir deyimle “mahfel”.

KAGEM’i kutluyorum. Çok büyük bir ihtiyaca cevap vermektedir. Hizmet edenlere ve hizmet alanlara selam olsun.

 

G Ü N Ü N   H İ K M E T İ

“Yahudinin bütün müesseselere ve arzın her zerresine sinen şerrinden, onun gizli zulmünden insanlığı korumak ve kurtarmak vazifemizdir.”

Nurettin Topçu, Ahlak Nizamı, sh. 213

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR