Ferit Atmaca

Ferit Atmaca

Ankara’da Son Durum

Ankara’da Son Durum

Seçimdeler için geri sayım başladı.

Şunun sırasında 16 gün kaldı.

Peki Ankara’da Büyükşehir ve ilçelerde durum ne, hangi adaylar ipi göğüslüyor? Önümüzdeki 16 günde grafiklerde değişim olur mu?

Elbette olur...

Klişe bir sözle ifade edecek olursak; siyasette bir gün bile çok uzun bir süredir, o bir günde bile çok şey değişebilir.

Bu şerhi düştükten sonra, gelin birlikte “bugünkü durum ne” sorusunun cevabını arayalım.

Sahaya bakıyoruz öncelikle.

Büyükşehir’de Mansur Yavaş’a ilginin yükselişini sürdürdüğünü gözlemleyen bir tek ben değilim eminim ki…

Başkentliler Yavaş’ta ne buluyor acaba? Ankara’nın üstünü demir ağlarla, altını metroyla ördü de ondan mı seviyor Yavaş’ı diyeceğim ama…

Yok ki öyle bir şey.

O zaman işin sırrı ne?

Bu başlı başına bir yazı konusu olduğundan, oraya girmeyip, genel duruma bakmayı sürdürmek istiyorum izninizle?..

Turgut Altınok’un Keçiören’de bir iz bıraktığı kesin. Şimdi Cumhur İttifakı’nın Büyükşehir adayı. Acayip avantajlı bir adaylık. Sahaya indi; konuşmalar yapıyor, projelerini açıklıyor. Bir rüzgar oluşturabildi mi, o avantajı işe yaradı mı? Bence hayır.

Velhasıl Mansur Yavaş’ın 2019’un üzerinde bir oyla Büyükşehir’i yeniden kazanacağı kesin gibi.

Kendi ifadesiyle oy oranı “yüzde 60 üzeri” olur mu? O kadar da değil bence.

İyi Parti ve Yeniden Refah’ın adayları var bir de…

MAK Danışmanlık’ın son anketinde İyi Parti adayı Cengiz Topel Yıldırım yüzde 3, YRP adayı Suat Kılıç yüzde 4 çıkmış durumda.

İyi Parti adayı Yıldırım, kısa bir süre öncesine kadar birlikte olduğu Mansur Bey’e hiç tutmayacak yerden garip garip suçlamalarda bulunarak, sanki alacağı 3-4 oyu da Yavaş’a yönlendirmeye çalışıyor… Danışıklı dövüş gibi…

Suat Kılıç ise, Yeniden Refah’a seçim sürecinde dahil olmuş bir isim. AK Parti göz kırpsa şimdi o partinin saflarında mücadele veriyor da olabilirdi. Ve YRP’de son anda Ankara Büyükşehir Adayı yapıldı. Teşkilat O’nu, O teşkilatı tanımıyor. Sonuç itibariyle; ülke genelinde esen YRP rüzgarının Suat Kılıç ile Ankara’da kayda değer bir oya dönüşeceğini düşünmüyorum.

***

Ankara’nın merkez ilçelerine de kısaca bakacak olursak…

ÇANKAYA:

Çankaya’da bu seçim de değişen bir şey yok. Ne CHP aday kimliğinde bir değişime gidiyor, ne de Çankayalılar bu partinin adayı her kim olursa olsun seçmekten geri duruyor. Çankaya’da CHP, geçen seçim Alper Taşdelen’i aday gösterip, o koltuğa O’nu oturtmuştu. Bu seçimde de Hüseyin Can Güner’i aday gösterdi; o koltuğa O’nu oturtacak. Seçim değil atama gibi bir durum Çankaya’nın ki…

ALTINDAĞ:

Efsane Başkan geri geliyor. Yarışı Veysel Tiryaki’nin açık ara önde tamamlayacağı çok açık görülüyor. Cumhurbaşkanı’na verdiği bir söz var; yüzde 70’le kazanmak. Olur mu olur? Kendini fazlasıyla ispatlamış biri olan Veysel Tiryaki işinin hakkını vermesi ve idealist kişiliğiyle bu oranı da yakalayabilir.

YENİMAHALLE:

CHP adayı Fethi Yaşar, sessiz sakin işi götürüyor. 2019’da Altındağ’dan başarılı Veysel Tiryaki karşısında bile korumuştu koltuğunu. Şimdiki rakibi Abdulkadir Aydoğan. Yine kazanacağa benziyor.

SİNCAN:

Sincan AK Parti’nin Başkentteki kalelerinden.. Murat Ercan yeniden aday gösterildi. 2019’da yüzde 67 ile kazanmıştı. Bu kez yüzde 67 olmaz da, 57 olur belki ama o da seçilmesine fazlasıyla yetecektir.

KEÇİÖREN:

Bu ilçe de Sincan gibi… AK Parti’nin en fazla oy aldığı Başkent merkez ilçelerinden. Turgut Altınok 2019’da yüzde 63 oy alarak seçilmişti. Şimdi O, Büyükşehir adayı, yerine ise Zafer Çoktan aday. Yüzde 63’ün içinde Altınok ismine verilen oylar da vardı muhakkak ki… 31 Mart’ta o oylar ne olacak? Keçiören’de de Cumhur adayı Çoktan kazanacaktır kazanmasına da, yüzde kaçla?

ETİMESGUT:

CHP, Büyükşehir Adayı Mansur Yavaş’a bile sürpriz yapıp, Erdal Beşikçioğlu’nu aday gösterdi. İsmi ilk açıklandığında bir rüzgar oluşturmadı da değil, özellikle gençler üzerinde. Bunu gören Cumhur adayı MHP’li Enver Demirel gaza bastı ve arayı yeniden açmaya başladı. Ancak daha iki haftayı aşkın bir süre var ve dengeler her an değişebilir. Her iki taraf için de çantada keklik değil Etimesgutluların oyu. 31 Mart’ta sandıktan Demirel de çıksa, Beşikçioğlu da çıksa sürpriz olmaz.

MAMAK:

Çankaya, Yenimahalle ve Etimesgut’ta 14 Mayıs yarışını Millet İttifakı önde tamamlamıştı. Muhalefet bu 3 ilçenin ardından Mamak’ta almıştı en çok oyu. Erdoğan’ın yüzde 47.23 oyuna karşın, Kılıçdaroğlu 46.70 oy almıştı. Mamak’ta 14 Mayıs’taki kıran kıran yarış 31 Mart’ta tekrarlanacak sanki. Günün sonunda Cumhur’un adayı Asım Balcı mı kazanır, CHP’nin adayı Veli Gündüz Şahin mi kazanır kestirmek çok güç.

***

En hayırlıların seçilmesi dileğiyle, hoşçakalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR