Osman Akdoğan

Osman Akdoğan

ARAPSAÇINA DÖNECEK...

ARAPSAÇINA DÖNECEK...

 

Fark ettiyseniz bu hafta başından beri Başkent'te trafik bir hayli yoğunlaştı. Ulaşacağımız noktalara daha geç ulaşır olduk. Önceden rahatlıkla gittiğimiz yerlere şimdi uzun kuyrukların ardından ulaşabiliyor.
                                                                               ***

  Bir hafta öncesine kadar bu yoğunluk yoktu. İşin enteresan kısmı ise daha okullar açılmadı. Ders zili çalmasına tam 12 gün var. Ancak bazı okulların bu hafta başında deneme amaçlı başladığını öğrendim. Şimdiden durum böyleyse demek oluyor ki 19 Eylül'den itibaren bizi saç baş yolduracak bir trafik bekliyor. Önerim şimdiden herkes buna hazır olsun. 
                                                                              ***

  Malum Başkent nüfusu her geçen gün artıyor. 5 milyon 300 bine yaklaştı aynı havayı soluduğumuz insanların sayısı. Az uz değil. İstanbul'a göre bu rakam az sayılsa da 5 milyonu geçkin insandan bahsediyoruz. Geçelim Başkent Ankara'nın yollarındaki araç sayısına. Sıkı durun. Vereceğim araç sayısı hakkında bazılarınız çok şaşırabilir! Şuanda '06' plakalı yaklaşık 1 milyon 700 bin araç var. Bu sayısının içine yabancı plakaları da dahil edersek Başkent sınırları içinde dolaşan araçların sayısı 2 milyonu rahatlıkla geçiyor.

                                                                              ***

  Nereden baksak, küsuratları da atsak bir araca 2.5 kişi düşüyor. Bu durumun yüksek bir oran olduğu aşikar. Birkaç sene evvel okuduğum bir habere göre nüfusa oranla en yüksek araç sayısı Ankara'da idi. Şimdilerde de değişen bir şey olmamıştır galiba. Araç sahibi edinen vatandaşlarımız giderek artıyor. "Araç lüks değil ihtiyaçtır" diyen biraz da parası olan herkes araç sahibi oluyor.

                                                                              ***

  Kimsenin araç sahibi olmasını eleştirmek haddimize değil ancak sıklıkla yapılan ve trafiğe sebebiyet veren bir hatayı da eleştirmeden geçemeyeceğim. Bakıyoruz ki toplu taşıma araçları tıka basa dolu. Neredeyse iğne atsak yere düşmeyecek şekilde. Diğer yandan ise hususi araçlarda seyahat eden 1-2 kişi görülüyor. Standart bir otomobil 4-5 metre. Otobüslerin uzunluğu ise 12 ila 18 metre arası değişiyor. Yani 3 otomobil trafikte 1 otobüs kadar yer kaplıyor. Otobüsle onlarca kişi seyahat ederken küçük araçlarda ise en fazla 15 kişi seyahat edebiliyor.

                                                                              ***

  Ne desek de burada fayda etmiyor. Çünkü kendi aracıyla işine gücüne gidenler otobüslerde yaşanan sıkıntıyı yaşamamak istemediği için tek kişi de olsa trafiğe giriyor. Maddi imkanı kısıtlı olan vatandaşlar ise mecbur toplu taşımayı kullanıyor. Trafik çilesini engellemek için insanlara 'toplu taşımaya binin ya da hususi araçlarınızla trafiğe girmeyin' şeklinde bir yaptırım yapılmayacağı için bu sorun çözülse çözülse yeni yol ve ulaşım projeleriyle çözülür.

                                                                              ***

Herkesin temennisi gibi benim temennim de trafiksiz bir hayat. Gelecekte trafik sorunu yaşamamamız dileğiyle sağlıcakla kalın mutlu kalın. Kurban Bayramınızı da şimdiden canı gönülden kutlarım. Allah'a emanet olun.     

                                      

 

    

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR