Vahit Aldı

Vahit Aldı

Ayrılığın kışkırtılması

Ayrılığın kışkırtılması

Bildiğiniz gibi bu haftanın teması Kudüs. Öncelikle sizlere Kudüs hakkında bazı genel bilgiler vermek istiyorum. "Arapça'da Al-Quds, İbranice'de Yerushalayim (Barış Şehri) olarak adlandırılan Kudüs, dünyanın en eski şehirlerinden biridir. Tarihi boyunca birçok savaşa sahne olmuş ve birçok kutsal yapıya sahip olması nedeniyle birçok kez yıkılıp yeniden inşa edilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu Kudüs'ü 1517 yılında işgal etmiş ve 1917 yılına kadar kontrolü altında tutmuştur. İslam, Yahudilik ve Hristiyanlık için çok kutsal sayılan yerlerin önemli bir kısmı Doğu Kudüs'te bulunmaktadır. Kudüs'ün Eski Şehri, binlerce yıllık tarihi barındıran dar sokaklarla doludur ve dört ana bölümden oluşur. Bunlar Müslüman, Yahudi, Hıristiyan ve Ermeni mahalleleridir.

Eski Şehir kalın taş duvarlarla çevrilidir. Biz Müslümanlar için en kutsal yerlerden biri olan Mescid-i Aksa ve Kubbet-üs Sahra'nın bulunduğu Harem-üş Şerif Doğu Kudüs'tedir. Peygamberimiz Miraç kutsaması gecesinde buradan göğe yükselmiştir. Yahudiler için ise Mescid-i Aksa'nın ve Süleyman zamanında inşa edilen Tapınak'a ait olduğuna inanılan Ağlama Duvarı'nın hemen altındadır. Yahudiler burayı inançlarının en kutsal mekânı olarak kabul etmektedir.

Hıristiyanlar ise İsa Mesih'in çarmıha gerildiğine ve Kudüs'teki Kutsal Kabir Kilisesi'ne yerleştirildiğine inanmaktadır. Bu kilise Rum Ortodoks Patrikhanesi, Roma Katolik Kilisesi ve Ermeni Patrikhanesi de dahil olmak üzere çeşitli mezheplerin temsilcileri tarafından yönetilmektedir. "1 Yukarıda bahsedilen bilgiler kolaylıkla elde edilebilir. Aslında birçoğumuz bu bilgileri biliyoruz. Şimdi, altı çizilmesi gereken konular bunlar değil. Asıl soru, bizim için bu kadar değerli olan kentlerimizi neden koruyamadığımızdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR