Faruk Gökyurt

Faruk Gökyurt

İnsan ve iklim

İnsan ve iklim

Gün geçtikçe insanlar gibi dünyamızda değişiyor. Artan kentleşme sanayi, enerji kullanımı, karbon salınımı gibi etkenler iklim değişikliklerine ve mevsim kaymalarına neden oluyor. Zaman içinde özellikle kentlere yağış azalırken mevsimlerde de kaymalar oluşuyor. Konu ile alakalı tedbirler yapılması gerekenler her mecrada yazıyor aslında. Hep insanların artık özellikle su kullanımında ve orman yangınlarına karşı dikkat edilmesi gerektiği tedbirli davranması anlatılıyor.

Peki konunun uzmanları ne diyor? Geçtiğimiz hafta içi kaleme aldığım haberimde Meteoroloji Mühendisleri Oda Başkanı Fırat Çukurçayır özellikle su kullanımı hakkında vatandaşlara uyarılarda bulunmuştu. Gelin birazcık o haberin başlıklarına göz gezdirelim.

Çukurçayır kaleme aldığımız haberimizde su kullanımı hakkında şu şekilde uyarılarda bulunmuştu: “Ülkemiz yeni yılın ilk günlerine aslında yağışlı başladı sayılır. Ama yağışlar şimdilik Doğu Anadolu bölgemizdeki bazı yerleşim yerlerinde kar diğer bölgelerimizde ise yağmur şeklinde olacak. Biz biliyoruz ki; İnsanlarımızın kar yağacak mı ya da ne zaman yağacak soruları aslında İstanbul, Ankara, İzmir gibi yerleşim yerlerine yönelik. Fakat ülke geneline baktığımız zaman geçtiğimiz 2023 yılının Aralık ayı içinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde birçok yerleşim ve terinin yolları ulaşıma kapandı, okullar tatil edildi. Kar yağışı ise batı bölgelerimiz en azından bu hafta için beklenmiyor. Bazı yazılı ve görsel medyada yer alan 11 Ocaktan itibaren kar geliyor haberleri ise henüz ülkemizi etkilememiş ama etkilemesi beklenen bir hava sistemi ile ilgili haberlerdir. Bazı tahmin modelleri bu soğuk ve yağışlı hava sisteminin 10 Ocaktan itibaren ülkemizi etkilemesini beklese de bununla ilgili bir şeyler söylemek için henüz erken” ifadelerini kullanmıştı.

Çukurçayır ardından, “Sözlerimizin başında da belirtiğimiz gibi bu kış yağışlar açısından ülke genelinde bir sorun görünmüyor. Tam tersine uzun bir aradan sonra ülke genelinde bazı bölgelerimizde mevsim normallerinin daha üzerinde yağışlar göreceğiz” ifadelerini kullanan Çukurçayır, “Barajların doluluk oranları yağışlar kadar artan nüfus ile de ilgili bir durumdur. Hem İstanbul da hem de Ankara da 2023 yılında şehre verilen su miktarları geçtiğimiz yıllarla kıyaslandığı zaman artış göstermektedir. Bu durum birçok yerleşim yeri için söz konusudur. Bunun temel nedeni Şubat ayında meydana gelen ve 11 ilimizi etkileyen depremden dolayı diğer yerleşim yerlerine olan geçici yada kalıcı göç olayıdır. Yağışların mevsim normalleri civarında olması hatta bazı bölgelerde mevsim normalleri üzerinde olacak olması iyi bir gelişmedir. Bununla birlikte su kullanımı iyi planlanması gereken bir iştir” sözleri ile özellikle şehirlerde su kullanımı hakkında uyarılarda bulunmuştu.

Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, son olarak orman yangınlarına değinerek açıklamalarını söyle bitirmişti; “Hava sıcaklıklarının yüksek olduğu tüm meteorolojik koşullar aynı zamanda Orman Yangınları için de potansiyel bir risk durumunu oluşturur. Henüz 2023 Aralık ayı sıcaklık değerlendirmeleri tamamlanmadı ama geçtiğimiz 11 ay dünyanın en sıcak yılı olarak 2023 yılını göstermekte idi. Hatırlanırsa tüm dünyada Orman alanları için iyi bir yıl olmadı bu nedenle. Binlerce hektarlık alanlar hemen hemen her kıta da olmak üzere orman yangınlarına teslim oldu. Dünya Meteoroloji Teşkilatı 2024 yılının ilk yarısının halen yaşadığımız El Nino nedeniyle mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklarla geçeceğini açıkladı. Bu demek ki; bu yaz mevsimi de Orman Yangınları açısından her zaman olduğundan daha fazla potansiyel bir risk bulunacaktır.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR