Hüseyin Taklacı

Hüseyin Taklacı

Bağkur’lu esnaf ve sanatkarların emekli maaşları

Bağkur’lu esnaf ve sanatkarların emekli maaşları

Devletin yaptığı düzenlemeler BAĞKUR ve SGK Emeklilerin maalesef belini kırdı.

Esnaf ve Sanatkarlarımız bakıldığında ödedikleri primlere göre maaş aritmatikleri birbiri ile düzenli görünmemektedir. Bunun sebebi nedir diye sorulduğunda Kat sayı Kanunu yürürlükte bunun yüzünden yeni emekli olanlara çok düşük maaş bağlanmakta. Anlayacağımız şekilde bir örnek verirsek bir BAĞKUR’lu esnaf 25 yıl zorunlu olarak prim yatırmış olsa, bir SGK’lı işçi ise 15 yıl prim yatırmış ve aynı yaşta emekli olduklarını düşünürsek, bu iki vatandaşa da aynı miktarda maaş bağlanıyor, bu hesaplamanın sebebi ise kat sayı kanunu. Burada ilgili kurumların gerekli düzenlemeleri yapması gerekiyor çünkü işverenleri devlete hiçbir kamburu olmadığı gibi, istihdam edip, vergi ödeyerek ekonomiye katkıda bulunuyorlar. Hükümetler yasa gereği memurlarla masaya oturup yeni anlaşmalara imza atıp, pazarlık usulü zam oranlarına karar verirken, devletin gerçek ekonomisinin esnaf ve sanatkarlar olduğu unutuluyor. Esnaf ve Sanatkarlarımız büyük şirketlerle rekabet ettirilirken bir de vergi yükü altında eziliyor, ayrıca emekli olduklarında aldıkları maaş miktarları ile de rahat bir emeklilik yaşayamadıkları aşikar. Bu şartlar altında ülkemizde küçük esnaf olmak çok zor, yeni nesil ve 2. Kuşak gençlerimiz bu ve bunun gibi sebeplerle esnaf olmak istemiyor, çünkü esnaflık özendirilmiyor. Mezun olan gençlerimizin yüzde 90’ı bir an önce memur olup devletimizin güvenli kollarına kendilerini atmak istiyorlar. Bu ülkede memurluk değil, istihdam etmek, vergi ödemek, ticaret yapmak, üretim yapmak, teknoloji üretmek özendirilmeli. Bunun yolu ise esnaf ve sanatkarı korumaktan geçer.

Hiçbir esnaf ve sanatkarımız BAĞKUR primini yüksekten yatıramıyor, kamuoyu ve ilgili kurumlar bunun bilincinde, kendi çalıştırdığı işçisi kadar prim ödeyebilen işveren esnaf ve sanatkarlarımızın emekli olduğunda aldığı düşük maaş meselesi bir an önce çözülmeli, emekli sanatkarlarımız ve esnafımıza yardımcı olunmalıdır. 

Gerekli düzenlemeler yapılmazsa kimse esnaflık yapacak durumda olmaz, esnaf ve sanatkarlarımız prim ödeyip en düşük maaşı alırsa, yıllarca çalışıp kazandığı üç beş kuruşu da geçmişten gelen işçi/işveren davalarında harcarsa bir anlamı olmaz. Esnafı Yaşat ki Devlet Yaşasın mantığı ile hareket edilmelidir. Her hamlede küçük esnafımızın çıkarları gözetilmeli, yeni gelecek nesillere esnaflık özendirilmelidir.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR