Hüseyin Taklacı

Hüseyin Taklacı

Boyacılarımız ‘soluksuz’ çalışıyor

Boyacılarımız ‘soluksuz’ çalışıyor

Mobilyanın olmazsa olmazı, tamamlayıcı sektörü lâkecilik ve polyesterciliktir. Polyesterci ustalarımız maharetli elleri ile işlenmiş mobilyaları, rengarenk hale getirmek için soluksuz çalışırlar, evet soluksuz çalışıyorlar. Neden mi? Çünkü boyahanelerde kullanılan kimyasal içerikli boya ve türevi maddeler, kanserojen toz içeriyor. Bu sebeple boyacılarımız, bizlerin mağazalarda ışıl ışıl parıltıyla gördüğümüz, evlerimizde ofislerimizde rahatlık içinde oturduğumuz mobilyaları o hale getirmek için bu kimyasalları gece gündüz solumak zorunda kalıyorlar. Ekmek paralarını kazanmak için sanatlarını konuşturan, değerli ustalarımız mesleklerini icra etmek için sağlıklarından oluyorlar. Değerli ve ilgili birimlere defalarca ilettiğimiz bu hususu bir kez de kamuoyu ile paylaşmak istedik. Boyacılarımızın yıpranmasına göz yummayacağız. Boyacı zanaatkârlarımız bu ülkeye hizmet eden esnaflarımızdır. Esnafımızın sağlıklı bir ömür geçirmesi gerekmekte. Mesleki Hastalıklar Hastanesi ve Üniversitelerin yaptığı araştırmalara göre, mobilya boyacılığı yapan her 10 ustadan 9’u 40 yaşından sonra solunum yolu rahatsızlıklarından birini yaşamakta. Kanser olma ihtimalleri ortalamanın çok çok üstünde, yasal olarak meslekleri çok tehlikeli meslekler sınıfına girmekte, buna rağmen maalesef emekli olabilmek için normal iş yapan az tehlikeli iş sınıfına giren işlerle aynı yaşı ve günü beklemek zorunda. 

Boyacılarımız soluksuz çalışıyor. Boyacılarımıza nefes verin, onların nefesi erken emeklilikte, soludukları kimyasal havayı ne kadar erken terk edebilirlerse, o kadar sağlıklarından kazanmış olacaklar. Bu gibi hayati öneme sahip durumlarda pek bakılması uygun olmasa da, unutulmamalıdır ki sağlıklı bireyler yetiştirmek ve bunu sağlamak için çalışmalar yapmak devletin asli görevidir. Ayrıca bir ülkede bireylerin ekonomik anlamda tıbbi ihtiyaçları ne kadar az olursa sağlık hizmetleri o kadar kaliteli ve ekonomik olur. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına çağrımızdır; “Lütfen bir an önce boyacı meslektaşlarımız için ‘Çok Tehlikeli’ sınıfta yer alan meslekler gibi yıpranma payı ve erken emeklilik çalışmalarını başlatınız. Geç kaldığımız her gün esnafımız hayatlarını kaybetmekte.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR