Enes Boyacı

Enes Boyacı

Bu sıcaklar çarpabilir!

Bu sıcaklar çarpabilir!

Afrika sıcakları, El Nino, cehennem sıcakları derken şimdi de ülkemize eyyam-ı bahur sıcakları geldi. Bu sıcak hava dalgaları ile beraber ülkemiz kavrulurken, bizlerin de bazı önlemler alması gerekiyor. Eğer bu günlerde önlemler almazsak bu sıcaklar çarpabilir. İşte uzmanların sıcak havalara karşı aktardığı bazı önlemler:

İklim koşulları bu yöndeyken ilk olarak vücudunuzdaki hidrasyonu sağlamanız gerekiyor. Çünkü insanlar sıcak havada çok fazla su kaybeder. Bu sebeple sıcak yaz aylarında sık sık su içmeniz gerekiyor. Ayrıca tiryakilere bir kötü haber var. Su kaybını artırdığı için çay ve kahve gibi kafein içeren içeceklerden kaçınmanız gerekiyor.

Geçtiğimiz günlerde Ankara Valiliği’nin de uyarısında bahsettiği gibi güneşten olabildiğince uzak durmanız gerekiyor. Özellikle öğle saatlerinden elinizden geldiğince dışarı çıkmayın ve gölge yerlerde kalın. Eğer güneşe çıkacaksanız da güneş kremi, şapka ve gözlük kullanın. Ayrıca kıyafetlerinizin de bol ve açık renkli olmasına dikkat edin.

Bu sıcak günlerde arabada çok süre geçirmemeye de dikkat edin. Sürücüler bilir, güneşte kalan arabayı açtığınızda yüzünüze vuran sıcaklık bile sizi yolculuktan vazgeçirebilir. Fakat illaki de araba kullanacaksanız aracınızı gölge yerlere park etmeye ve güneş altında çok vakit geçirmemeye özen gösterin. Bir diğer önlem ise klimalar için. Özellikle araba ve evde kullanılan klimaları ayarlarken çok düşük sıcaklıklar tercih etmeyin. Ayrıca soğuk havanın direkt üstünüze gelmesinden de kaçının.

Aşırı sıcakların etkili olduğu günlerde eğer bayılma hissi, baş ağrısı, kusma gibi belirtiler görürseniz bir an önce serin bir yere geçip tıbbi yardım isteyin. Çünkü aşırı sıcaklar önemli sağlık sorunlarına sebep olabilir. Bu yüzden resmi kurumların, valiliklerin ve uzmanların uyarılarını dikkate alın ve önlemlerinizi almayı unutmayın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR