Buket Beslen

Buket Beslen

Çanakkale’nin İkizi: Kût’ül Amâre Zaferi

Çanakkale’nin İkizi: Kût’ül Amâre Zaferi

29 Nisan 1916 tarihinde Şanlı 6. Ordu’nun Mirliva Halil Bey komutasında Irak Cephesi’nde Tümgeneral Charles Vere Ferrers Townshend komutasındaki İngiliz birliklerini esir almasıyla kazandığı zafere Kût’ül Amâre Zaferi denmektedir.

Kahraman Ecdadımızın 107 yıl önce Çanakkale Zaferi’nin ardından kazandığı en büyük zafer olarak tarihimizin altın sayfalarına geçen bu zafer yıllar geçse de unutulmaması gereken müstesna zamanlardan birisidir.

I. Kut Muharabesi olarak da bilinen, Türk Ordusu’nun yıkılmaz irade, sonsuz cesaret, sarsılmaz iman ve inanç ile elde etmiş olduğu bu zaferin arkasında tüm olumsuzluklara ve zorlu şartlara rağmen aziz ordumuzun vatanına, milletine ve bayrağına kalpten bağlılığı yatmaktadır.

Tarihi zaferlerle dolu olan aziz ecdadımızın bizlere emanet ettiği vatan topraklarımızın değerini anlamak, emanete layıkıyla sahip çıkabilmek için tarihimizin bizlere sunduğu örneklere gözümüz gibi bakmalıyız. Tarihimiz bizleri biz yapan, yenilgilerimizi ve galibiyetlerimizi gün yüzüne çıkaran kimliklerimizdir. Bu yüzden yaşadığımız topraklara ana vatan diyebiliyorsak tarihimizle yoğrulmamız, pişmemiz ve her detayda şükretmemiz gerek.

Zaferlerimizi, destanlarımızı ve kahramanlıklarımızı sürekli hatırlamalı, unutmamalı ve şanlı ecdadımızdan aldığımız inanç ve azim örnekleriyle yolumuzu aydınlatmalıyız. Gelecek nesillere ışık olmalı, bu canım vatanın kolay elde edilmediğini göstermeli, anlatmalıyız. Unutulmamalıdır ki elde edilen tüm zaferlerin kazananları sahipleri olduğu kadar onu bugün koruyan, sahip çıkan ve tarihinin farkında olarak yetişen gençliğimizdir. Tarihimizi, ecdadımızı, zaferlerimizi, yenilgilerimizi ne kadar iyi bilirsek bir sonraki nesillere de o kadar iyi anlatırız.

Kahraman ordumuzun asırlarca hüküm sürdüğü her coğrafyada, vatan ve millet sevgisiyle alınmış, tarihimize ilmek ilmek işlenmiş Kut Bayramı’mızın 107. Yıl dönümü vesilesiyle “Kût’ül Amâre’de vatan topraklarımız uğruna gözlerini bile kırpmadan şehadete koşan aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve tazimle yâd ediyorum.

Ruhunuz şad, makamınız ali olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR