Uğur Öğüt

Uğur Öğüt

Çocuklarımızda sosyal medya hastalığı

Çocuklarımızda sosyal medya hastalığı

 

 

Geçen gün uluslararası bir şirketin araştırmasına göre Türkiye sosyal medya kullanımında 4. sırada yer alıyor. Bu vahim tabloda daha vahim olan durum ise en çok sosyal medyayı kullanan yaş grubu 16-24 arası olarak verilere yansımış. Artık çocuklarımız annelerinin babalarının yüzünden çok ellerindeki telefona, tablete veya bilgisayara bakıyor. Ve o kadar boş işlerle uğraşıyorlar ki hayret etmemek elde değil. Mahremiyet, özel hayat kelimelerini zaten bir kenara atmış durumdayız. Tamam ailenle sevdiklerinle birlikteyken ayda yılda bir fotoğraf korsun, ama her gün, her yaptığını bizimle paylaşma merak etmiyoruz. Yemek yerken, oyun oynarken, ibadet ederken her şeyini paylaşma bizimle. Özellikle namaz kılarken, dua ederken, fotoğraflarını paylaşan insanlar bunu yapmayın. Bırakın ibadetiniz Allah’la kul arasında kalsın.

 

Çocukların her geçen gün kendini kaybettiği bu günlerde aile büyüklerine büyük görev düşüyor.Saatlerce televizyon ve bilgisayar karşısında hareketsiz oturan çocuklarda beden gelişiminin sağlıksız ve yetersiz olmasıdır. Bu hareketsizliğin verdiği huzursuzluk ve sinirli ruh hali oluşturmasıdır. Göz rahatsızlıkları, beslenme hazım bozuklukları ve mide ağrıları. Kalp atışlarında anormal derecede hızlanma.

Çocuklarda internet kullanımının ve kullanamamanın getirdiği stres ve endişeye yol açmaktadır. Bir süre sonra kimi çocuklarda içine kapanıklılık. Uyku rahatsızlıkları ve kabuslar görülebilir. Sürekli şiddet içerikli yayın ve oyunlara maruz kalan çocuklarda saldırganlık davranışında artma söz konusudur.

Televizyon kitle iletişim araçları arasında etkinliği en fazla ve yaygın olandır. Evde TV nin açık kalma süresinin 1 ile 18 saat arasında değiştiği ülkemizde çocuğun zihinsel dünyasının ve kültürünün inşasında televizyon küçümsenemeyecek bir öneme sahiptir.

Eskiden sadece oturma odalarında olan televizyon artık yatak odalarına, çocuk odalarına ve mutfaklara kadar girmiş eğlence ve iletişim aracı olan bilgisayar artık çocuklarımız için bir vazgeçilmez haline gelmiştir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR