Faruk Gökyurt

Faruk Gökyurt

Çözüm kısırlaştırmak

Çözüm kısırlaştırmak

Son yıllarda şehirlerde çözülemeyen en büyük sorunlardan birisi başıboş sokak hayvanları. Gün geçmesin ki sokak hayvanları ile ilgili bir gazete ve TV haberlerine denk gelmeyelim. Başıboş sokak köpeklerinin birçok sebepten kaynaklı insanlara saldırma haberleri yer alıyor. Aynı şekilde yine haberlerde ve sosyal medya haberlerinde çokça şunu da görürüz. Sokak hayvanlarına eziyet, araba çarpması sonucu yaralanan ölen hayvanlar, bilinçsiz insanların onlara zarar vermesi, zehirlemesi gibi birçok haber yayınlanır.

Geçtiğimiz hafta içi kaleme aldığım haberlerden birinde Patili Dostlar Derneği Başkanı Mesut Cantürk bu tür haberlerin basına yansımaması için ve ne insanlara ne de hayvanlara zarar gelmemesi adına bir çözüm yolu önerisinde bulundu.

Cantürk, sokak hayvanlarına karşı alınacak tedbir olarak etkin kısırlaştırmayı işaret etti. Başkan Cantürk sokak hayvanlarının ve insanların daha fazla zarar görmemesi için etkin kısırlaştırma ile hayvan popülasyonunun düzene alınması gerektiğini savundu.

İşte Cantürk ile yaptığımız haberin bir kısmı şu şekilde: “Platformu kurmaktaki asıl amacımız hayvanların kısırlaştırmaları için bir seferberliğin başlatılmasının önünü açmaya çalışmaktır” diyerek sözlerine devam eden Cantürk, “Bazı belediyelerin şehir merkezlerinden toplayıp dağa taşa attığı canlar daha da çoğalarak aç susuz bir şekilde ölüyor. Biz bu ölümleri önüne geçmek için çözüm olarak kısırlaştırma seferberliğinin yapılması gerektiğini vurguluyoruz. Bu isteğimiz bilimsel olarak da kanıtlanmış durumda. Platform olarak yeteri kadar barınma ve bakımevi olmadığı için kısırlaştır, aşılat ve yerinde yaşattın tezini savunuyoruz. Hukukinden kanunda aynı bu şekilde geçiyor.

Belediyelerimizin ve ilgili makamların en azından kanunda geçen 6 maddeyi uygulaması gerekiyor. Son dönemlerde de sokak hayvanlarının toplatılıp uyutulması gündemli olduğu için buna engel olmak adına uyutmanın çözüm olmadığını ve tek çözümün kısırlaştırmak olduğunu savunuyoruz” şeklinde konuştu.
Patili Can Dostlar Dernek Başkanı Mesut Cantürk son olarak şu hususlara değinerek açıklamalarına son verdi. Cantürk, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne vermek için imza topluyoruz. Topladığımız imzaların sayısı milyonlara ulaşmaya az kaldı.

Platform olarak bu çalışmayı 81 ilimize yaymayı planlıyoruz. Bizim platform olarak yetkililerden tek talebimiz kısırlaştırıp yerinde yaşat olmuştur. Sokak hayvanlarının popülasyonunun önüne geçirdiği zaman hayvanların zaten sokaklarda en çok yaşam ömürleri üç ya da dört yıl olarak açıklanıyor. Uygulanacak etkin bir kısırlaştırma ile popülasyonları kontrol altına alındığında ne sokak hayvanları sokaklarda, dağlarda, tepelerde telef olmaz. Ne de şehir merkezlerinde insanlar zarar görmesin diyoruz. Kullanılmayan Devlet arazilerinde sokak hayvanları için bakım ve barınma köyleri kurulabilir. Söz konusu sokak hayvanlarına buralarda daha bilinçli ve daha güvenli şekilde gönüllüler tarafından bakılabilir. Böylece ne insanlarımız ne de sokakta yaşayan sokak hayvanları zarar görmemiş olur” dedi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR