Enes Boyacı

Enes Boyacı

Gazeteci yardımcısı Genesis

Gazeteci yardımcısı Genesis

Yapay zeka teknolojisinin inanılmaz bir ivmeyle ilerlediği günümüzde gazetecileri yakından ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Google, haber içerikleri üretebilen yeni bir yapay zeka teknolojisi olan Genesis’i test etmeye başladıklarını açıkladı.

Geçtiğimiz günlerde The New York Times’da yer alan habere göre, Google tarafından gazetecilere yardımcı olması amacıyla üretilen Genesis, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) ünlü gazetelerinden The Wall Street Journal, The New York Times ve The Washington Post’un sahibi News Corp'un yöneticilerine sunularak tanıtıldı.

Google’ın gazetecilere yardımcı olarak hizmet etmesi için geliştirdiği ve gazetecilere zaman kazandırabileceğini belirttiği Genesis’in, kendisine verilen her türlü veriden haber metni oluşturabildiği bildirildi.

Elbette her türlü veriyle haber yazabilen bir teknoloji her ne kadar hayranlık uyandırsa da bazı tarafları da rahatsızlık oluşturdu. Oluşturması da normal çünkü bu teknolojinin hem etik değerlere sahip olabileceğini hem de haberin doğruluğunu ölçebileceğini düşünmüyorum.

Genesis sunumuna katılan bazı yöneticiler de benimle aynı fikri paylaşmış olacak ki, sunum sonrasında Genesis’in rahatsız edici olduğunu ve doğru haber yazmak konusunda bazı noktaları göz ardı ettiğini belirttiler.

Sunuma katılan Prof. Jeff Jarvis ise Genesis’in gazeteciler için yardımcı bir rolü olabileceğini fakat bazı haberlerin kültürel anlayış gibi incelikler gerektirdiğini belirterek, bu teknolojinin haber kuruluşlarına zarar verebileceğine dikkat çekti.

Günümüzde sadece Google’ın yapay zeka teknolojisi Genesis değil gazetecilik adına birçok yeni teknoloji bulunuyor. Tabi dünyanın her tarafındaki haber kuruluşları bu yapay zeka teknolojilerinin kullanımı üzerine tartışmaya devam ediyor. Örneğin The Times yapay zekanın verileri izinsiz kullanmasına tepki gösterirken, geçtiğimiz günlerde Associated Press haber arşivini yapay zeka teknolojisi Chat GPT ile paylaşmıştı. Bu tartışmaları önümüzdeki zamanlarda daha sık duyup, daha çok yeni teknolojilerle karşılaşacağız gibi duruyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR