Ahmet Fidan

Ahmet Fidan

Güvenilir İnsan Olmak

Güvenilir İnsan Olmak

 

           

İnsan, sürekli hem yardımlaşma hem iletişim ihtiyacı içindedir. En basit ve ilkel bir ihtiyacını bile tek başına karşılaması mümkün görülmemektedir.

 “İnsan, sosyal bir varlık” sözü, daha doğrusu hükmü, zaman ve mekâna göre tevil veya tercümesi farklı algılanmamış.  Sözün özünde insan var.  İnsanın tek başına hayatını sürdürmesi hemen hemen imkânsız.   Bu gerçeği en güzel ifade eden girişteki söz, “Mantık”a ait bir ile ifade  kısaca “İnsan, sosyal bir varlık”tır.

Sabah kahvaltısında sofraya konulan bir dilim ekmek, tadat edilemeyecek kadar çok insanın emeği ile sofraya gelmektedir. Sırtımızdaki gömlek kim bilir kaç kişinin göz nuru ve alın teri ile sırtımıza giyilmiştir. Aynı şekilde bir başkasının hizmetine verilen her hangi bir objenin meydana getirilmesinde de bizim emeğimizin olduğu inkâr götürmez.

Sosyal bir varlık olan insanın iletişim ve ilişkilerinde en önemli ölçü “Güven”dir. Hem kendisi güven verecek, hem ilişkide olduğu insanlardan beklentisinin temeli güven temeline dayanmaktadır.

Tarihte bunun en çarpıcı örneği Hz. Peygamber (s) e aittir. Çünkü peygamberlik gelmeden önce “Muhammed el-Emin” unvanını almıştı. Kendine güvenilen, itimad edilen kimse.

Hz. Peygamber’e ait bu asil ve nezih unvan, günümüzde onun ümmetinden kaç “kişi taşımaktadır?

Gönül rahatlığı  ile “Ümmetin tamamı güvenilir” denilebilir mi?  Ümmet bilinci ve gayreti, ümmetin  tamamı  elbette emin/güvenilir insan topluluğudur denmesi gerekir, ama ortada yığınla güvensizlik sorunu ile  bu sorunların kaynağını da tamamen güvenilir vasfının yitirilmesinden kaynaklanmaktadır.

Bir taraftan Siyonizm’in,  öbür taraftan Hristiyanlığın planlı, sistematik baskı ve planları ile büyük bir baskı altında bulunan Müslüman kesimin en büyük kaybı kendilerine ait “emin” vasfının kaybedilmedir. İslâm’ın geleceğine ait plan ve hedeflerin bertaraf edilmesi, savuşturulması için iman dolu göğüslerini gerebilecek güvenilir nesillerin yetiştirilmesi gerekmektedir.

“Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var!” diyen Merhum M. Akif, bir asır öncesinden yol göstermektedir. 

“Emin/güvenilir”   olmak için önce dinin temel ilkelerinin mutlak surette ve hayat tarzı olarak bilinmesi ve hayata geçirilmesi gerekmektedir.

“Subhaneke”yi bile okuyamayacak kadar cahillerin, ümmete akıldanelik etmesi olsa olsa kıyamet alametidir. İnsanlar, günümüzde ve gelecekte güvenilir insana muhtaç.

 

G Ü N Ü N   H İ K M E T İ

 

“Anlar ki verir lâf ile dünyaya nizamat

Bin türlü teseyyüb bulunur hânelerinde.”

Ziya Paşa

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR