Faruk Gökyurt

Faruk Gökyurt

İki Bayram

İki Bayram

Bu sene iki bayramı birden yaşadık. Biri 11 ayın Sultanı Ramazan-ı Şerif sonrası gelen Ramazan Bayramı diğeri 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı. Dünyada Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk ve Dünya çocuklarına armağan ettiği tek çocuk bayramı olan 23 Nisan. İki bayramında milletimiz için değeri büyük ikisi de sabrın sonunda gelen bayramlar. Birisi 30 günlük sabır ve metanetin arınmanın sonunda kutlanılan bir bayram. Diğeri de işgal altındaki bir memleketin aziz bir milletin yeniden şahlanışının ve bağımsızlığının kazanıldığı bir mücadelenin başlangıcı.

İki bayramında hazırlıkları günlerden önce başladı. İki bayram içinde temizlikler yapıldı. Süslemeler ve bayram çiçeği olan çocuklarımıza yeni elbiseler alındı. Son günlerde ülkece yaşadığımız büyük felaket sonrası kaybolup giden hayatlar oldu. Son bulan hayatlar yarım kalan mutluluklar ve hayaller. Bu durum biz büyüklere yarım, sessiz, sedasız, buruk bir bayram yaşattı. Bazılarımız bu burukluğu bu eksikliği en içerde derinlerde yaşarken bazılarımız hiçbir şey olmamış gibi davrandı. Belki de çok çabuk unutuldu. Ya da psikolojik bir refleksle geriye atılarak bastırıldı.

Hep denir ya çocuklar yarınların büyükleri bu aziz milletin geleceği yarınlarımız. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı da onlara armağan edilen tek bayram. Birçok konuda ilklere sahip olan Türk milleti dünya çocuklarına tek bayramı armağan ederek onlara hep umut olmaya devam etti. Burukta olsa eksikte olsa çocuklar yine bayramlarını kutladı. Yine birçok şeyden habersiz mutlu olmaya çalıştı.

Depremzede çocuklarımız çadır ve konteyner kentlerde ya da göç etmek zorunda kaldıkları illerde bayramı kutladı. Birçoğu hiç kapanmayacak eksik kalan yanları ile diğer çocuklarımız gibi gülerek yaralarını sarmaya çalıştı. Yurdun dört bir yanından giden pedagoglar ve psikologlar başta olmak üzere onlara destek olmak için çadır kentlerde bayram boyunca düzenledikleri etkinliklerle yanlarında olmaya çalıştı. STK’lar bayram boyunca birçok çadırkentte etkinlik düzenleyerek yaraları hafifletmeye çalıştı.

Bayramlar ve çocuklarımız hakkında uzun uzun birçok şey yazılabilir. Ama bilinmesi ve yapılması gereken özet ise yaraların bir an önce sarılıp çocuklarımızı yarınlara hazırlamak. Memleketimizin hiçbir köşesinde hiçbir çocuğumuz mazlum bırakılmamalı. Çünkü, onlar bizlerin bu ülkenin bu milletin geleceği yarınlarıdır. Bugün yetiştirdiğimiz sağlıklı mutlu çocuklarımız bu ülkeyi ve milleti hep bir adım ileri taşıyacak. Çocuklarımıza verdiğimiz eğitim ve sevgi ülkenin yarınlarına bırakılmış birer fidan olacak. Türk Milleti’nin bağımsızlığının ve egemenliğinin temsili olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk çocuklarına ve Dünya çocuklarına armağan ettiği dünyanın ilk çocuk bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun…

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR