Şule Erciyas

Şule Erciyas

İlim Tahsili

İlim Tahsili

Yüce dinimiz İslam ilme ve ilim ehline büyük önem vermiş, ilim rütbesini rütbelerin en yükseği olarak kabul etmiştir. İlim kelimesi çeşitli şekillerde Kur’an da 750 yerde geçmektedir, ve pek çok hadiste ilimden bahsedilmektedir. Bu durum dinimizin ilme verdiği değerin en açık delilidir. İlim, insanın dünya ve ahiret mutluluğuna yönelik her türlü bilgiye denir.

İnsan ilim sayesinde rabbini tanır Allah'a nasıl iyi kul olacağını öğrenir. Yine insan ancak ilim öğrenmekle yanlış yollara sapmaktan kurtulur. Doğruya iyiye güzele ve faydalı olana yönelir. Kişinin dinin gereğini yerine getirebilmesi de yine ilim ile mümkündür, bundan dolayı ilim öğrenmek en faziletli amellerden biri kabul edilir.

İlim cenabı hakkın insana verdiği hakkın kabiliyetinin ürünüdür, insana verilen bu özellik diğer varlıklar arasında onun değerini yüceltmiştir. “Allah Adem’e bütün isimleri öğretti” ayetinde Hz. Adem’e dolayısı ile insana bütün nesnelerin isimlerini neye yaratıldıklarını ve buna benzer bilgileri öğretmiştir. Kulları içinde Allah'tan gerektiği şekilde ancak ilim sahipleri korkar ayetinde ilmin insana kulluk şuuru kazandırma özelliğine dikkat çekilmektedir.

Doğru ve faydalı bilgi gerçekten insanın marifetullaha ve takvaya ulaşmasına yani Allah'ı gerektiği gibi bilip tanımasına ve ondan gereği gibi sakınma disiplini kazanmasına vesile olur. İlim bitip tükenmeyen bir hazinedir, mal sarf etmek ile azalır, ilim ise sarf etmek ile çoğalır. Bedenin gıdası yemek içmek olduğu gibi ruhun gıdası da ilim ve hikmettir.

Müslümanın kendisine gerekli olan ilmi öğrenmesi farz kılınmış ilim ile uğraşmak nafile ibadetten üstün sayılmıştır. Bu öneminden dolayıdır ki Kur-an’da deki rabbim ilmimi artır buyrulmuştur. Hz Peygamber bir hadisi şerifinde dünya ve onun içinde olan şeyler değersizdir, sadece Allah'ı zikretmek ve ona yakıştırılan şeyleri ilim öğreten alim ve öğrenmek isteyen öğrenci bundan müstesnadır buyurmuştur.

İlim öğrenmek cennete girme sebebidir, bir kimse ilim elde etmek arzusu ile bir yola girerse Allah o kişiye cennetin yolunu kolaylaştırır muhakkak melekler yaptığından hoşnut oldukları için ilim öğrenmek isteyen kimsenin üzerine kanatlarını gererler. Bu nedenle ilim tahsil etmek isteyen destek olmak maddi manevi yardımda bulunmak müminler için en güzel bir hayır yolu ve dini bir görevdir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR